Turkiet öppnar gränserna för flyktingar till Europa.

I slutet av februari blev 33 turkiska soldater dödade i ett luftangrepp under invasionen av norra Syrien. Detta är den dödligaste attacken mot turkiska styrkor på många år, och kan ses som en upptrappning mellan imperialistmakterna USA och Ryssland som stöttar Turkiet respektive Syrien.

Turkiets svarade med att öppna upp gränserna till Europa för syriska flyktningar. Detta bryter mot det avtal som Turkiet tidigare skrivit med EU 2016 om att hindra människor som flyr från krig och förtryck från att ta sig till Europa, för att ”motarbeta migrationskrisen”. Erdoğan har även tidigare använt dess gränser till Grekland och Bulgarien som ett politiskt hot.
Kamrater i Norge har skrivit mer om situationen och dess orsaker.

Tusentals flyktingar rör sig återigen till den grekiska gränsen i Turkiet, och möts där av taggtråd, vattenkanoner och tårgas av grekiska gränsvakter. Sveriges egna Jimmie Åkesson har åkt till gränsen för visa upp sitt hat mot arbetare och barn som söker skydd från krig. Grekland och EU vill inte ta ansvar över flyktingarna, som flyr från de kriser imperialisterna har skapat. Istället förbereds läger för flyktingar varifrån de skickas till sina hemländer utan möjlighet för asyl.

Kamrater i Turkiet och Grekland har skrivit ett gemensamt uttalande om situationen.
”Vår fiende är kapitalismen och imperialismen, inte krigets och bombernas offer.”

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net