Jemen: Saudiska bombningar och fortsatt svenskt stöd till massmördandet

Saudiska krigsflygplan har genomförde för några dagar sedan nästan 20 flygattacker mot den jemenitiska huvudstaden Sana’a.

Av Jemens 24,1 miljoner invånare är mer än två tredjedelar i behov av humanitär hjälp. Värst drabbas barnen. Av dem svälter omkring fem och en halv miljon. Var tionde minut dör ett barn i Jemen, enligt hälsoministeriet i Sana´a.

Embargot som svälter ut Jemens barn, är en ren politisk konstruktion som upprätthålls av Västländer i FN:s säkerhetsråd under ledning av Storbritannien som har ansvar för formuleringen av resolutionerna, samt av USA och Frankrike.

Sveriges tog som medlem i FN:s säkerhetsråd, initiativ till förhandlingar i Rimbo utanför Stockholm som ledde fram till “stockholmsöverenskommelsen”. Det två parter som förhandlade i Rimbo var å den ena sidan den av västvärlden erkända jemenregeringen, som sitter i Riyadh i Saudiarabien och på andra sidan den verkliga jemenregeringen i huvudstaden Sana´a under presidenten Mahdi Al-Mashat.

Regeringen i Sana’a består av en koalition Jemens gamla regeringspartier plus Ansarullahpartiet lett av Mohammed Ali al-Houthi. Denna regering kallas slarvigt i media för Huthierna eller rebellerna, men har stöd av det gamla parlamentets majoritet och av upprepade miljondemonstrationer på Sana´as gator, dvs den stöds inte bara i den nordliga provinsen Saada varifrån al-Houthi kommer. Denna regering i Sana´a styr över 80 procent av landets befolkning. De har också stöd av största delen av den gamla regeringsarmén som har slagit tillbaka otaliga saudiska invasionsstyrkor som försökt komma in i de jemenitiska bergen.

Den svenska hållningen är fortsatt att militärt stå på västvärldens sida i den hemska krigföringen mot Jemen och Sverige levererar vapen till angriparna Saudiarabien (genom följdleveranser) och Förenade Arabemiraten. Eftersom det är svårt att komma åt de militära försvarsstyrkorna bland bergen, har Saudiarabien, med stöd av stridsledningsofficerare från USA och Storbritannien, inriktat krigföringen på civila mål vilket är ett folkrättsbrott.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net