Regeringen vill ha mer makt. Åkesson: “Ett bra steg på vägen”

Regeringen vill med hänvisning till coronapandemin få makt att fatta repressiva beslut utan att behöva gå via riksdagen. De har sökt stöd hos oppositionen för att få igenom en lagrådsremiss – men mött på motstånd från Moderaterna.

I promemorian står det att regeringen föreslås få rätt att ta snabba beslut om att bland annat införa tillfälliga begränsningar för folksamlingar, stänga köpcentrum, nattklubbar och restauranger och att införa restriktioner för transportsektorn.

Regleringen ska om den träder i kraft vara tillfällig och föreslås gälla mellan april 2020 och september 2020. Moderaterna kritiserar partiet delar av förslaget:

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”. Av andra uttalanden framgår det att M:s kritik handlar om att reglerna inte är tillräckligt “träffsäkra”.

Även Jimmie Åkesson (SD):

”Vi har under de här veckorna efterfrågat mer handlingskraft och fler åtgärder. Detta är ett bra steg på vägen och borde ha kommit tidigare. I detta läge är jag tillfälligt villig att ge regeringen ökade möjligheter för snabbt agerande”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net