Norges hemliga armé

“Norges hemliga armé – historien om Stay Behind” är en bok som tar upp ett ämne som varit känsligt och tabubelagt i Norge. Nämligen att Norge har eller hade en hemlig armé. Det blir liksom lite svårt att få ihop föreställningen om en stat som styrs av valda politiker om det samtidigt finns en armé som hålls hemlig.

I bokens beskrivs hur chefen för Försvarets underrättelsetjänsts befälhavare ledde en enhet som hette Avdelningen för ockupationsberedskap. Avdelningens främsta uppgift var att samla in information från områden bakom fiendens frontlinjer om Norge skulle attackeras och ockuperas. De skulle också hjälpa till utveckla motståndet. Hela programmet och organisationen för detta har varit strikt hemlig. Strukturen utgör en armé som skulle genomföra operationer bakom fiendens (kommunisternas) frontlinjer i Norge. I Sverige användes armén till att spionerka på kommunister och andra som kapitalistklassen uppfattat sett som hot. I andra delar av Europa användes strukturen för att genomföra attentat.

Läs boken här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net