Amerikanskt finansbolag pressar Sveriges taxichaufförer mot ruinens brant

I förra veckan hölls en sammankomst på Gärdet i Stockholm där taxiförare samlades för att prata om hur de ska bekämpa taxiväxeln Cabonline som ägs av det amerikanska finansbolaget H.I.G. Capital.

Kapitalisterna som driver Cabonline vill inte sänka den fasta avgiften om 12 500 kronor som de kostar att vara ansluten. Vad de har erbjudit är sänka med några tusen tillfälligt vilket man ändå måste betala senare. Taxiåkeriägaren Josef David måste berättar att han måste betala 50 000 kronor i växelavgift varje månad för sina fyra bilar. På en månad har han gått back 150 000 kronor. 80 procent av kunderna har försvunnit. Många har bara en bil och jobbar utan anställda eller är anställda med enbart provisionslön och de har nu nästan ingen inkomst alls. Hundratals åkerier är på väg mot konkurs samtidigt som Cabonline drar in lika mycket pengar som tidigare. De sitter i Florida och håvar in sina profiter. Taxichaufförerna har genomfört tutprotester utanför bolagets kontor eftersom bolagets representanter inte vågar komma ut… Det är nog dags att intensifiera kampen innan det är för sent.

Cabonline Grouphar Sveriges största, rikstäckande taxiorganisation med representation i närmare 40 städer. I Cabonline ingår bland annat taxibolag som Taxi Kurir, Sverigetaxi och Taxi Skåne. Cabonline är därmed Skandinaviens största taxiorganisation och består totalt av cirka 5 500 anslutna fordon. Förutom Taxi Kurir, som finns på närmare 40 företag i Sverige samt ytterligare 11 orter i Norge och Danmark

Cabonline Group hette ursprungligen Fågelviksgruppen och leddes av “taxikungen” Rolf Karlsson. Under åren har löner och arbetsvillkor kritiserats av förarna och 2015 togs det upp i P1-dokumentären Taxikungen. Organisationen Taxi för Bättre Villkor hävdade att verksamheten karaktäriseras av ”Skandalöst låga löner, ingen semesterersättning, ingen tjänstepension, ingen sjukersättning eller föräldraledighet”. Omsättningen var runt 4,7 miljarder kronor år 2014. År 2015 sålde Rolf Karlsson koncernen till det amerikanska riskkapitalbolaget H.I.G. Capital. Enligt Svenska Dagbladet var köpesumman 2–3 miljarder kronor. År 2016 bytte Fågelviksgruppen namn till Cabonline Group.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net