INTERNATIONELL RAPPORT FÖR FÖRSTA-MAJ 2020: DEN RÖDA FLAGGAN HÖLLS HÖGT!

Tidningen El Pueblo har gjort en fantastik sammanställning av rapporter om första-maj aktiviteter runt om i världen baserad på rapporten som först publicerades på hemsidan New Epoch den 11 maj . Utöver det ursprungliga inlägget  har denna kompletterats med information från A Nova Democracia , Dem Volke Dienen och Periódico Mural. Här följer en svensk översättning.

På en internationell nivå leder imperialisterna och deras lakejer stora attacker mot arbetarklassen och de breda massorna under täckning av “hälsa” och “kamp mot Coronaviruset”. Förtryck, massiv arbetslöshet, fattigdom, människors hälsa och dödsfall är imperialisternas svar de senaste månaderna. Till och med första-maj, proletariatets internationella kampdagen, dess 130-årsjubileum, skulle ha varit förbjuden i de flesta länder, medan arbetare och folk vidare måste arbeta för “ekonomin” för kapitalet. Det var de revolutionära, kommunistiska krafterna och de kämpande massorna som försvarade denna historiska majdag! Framförallt vill vi lyfta fram det internationella 1 maj uttalandet för de marxist-leninist-maoistiska partierna och organisationerna “Kasta av er alla illusioner och ta upp kampen!”, Som är ett utmärkt uttryck för att ge ett perspektiv och vägledning för de progressiva, revolutionära krafterna och kommunisterna, visar de uppgifter som kommunister har i att leda kampen.

Denna situation i fördjupningen av kapitalismens allmänna kris ledde till en ökning av kamparna, strejkerna och motståndet bland folken, mot förskutningen av krisen på arbetarklassen och massorna, med risken för deras hälsa. Progressiva, revolutionära och kommunistiska krafter och de breda massorna i de flesta länder kämpade för denna majdag, satte massornas krav i spetsen för sina kamper och visade ett livligt, stridande och revolutionärt uttryck och koppling till massorna. på denna viktiga dag. Med detta följde de den stora Friedrich Engels, som personligen startade Proletariatets internationella kampdag för 130 år sedan, med den huvudsakliga kravet på åtta timmars arbetsdag.

Här vill vi ge en översikt över utdrag från de aktiviteter som ägde rum den 1 maj, som också inkluderar de kreativa tillämpningarna av Friedrich Engels historiska läror: djupare förbindelser med massorna som sätter proletariatets och massornas krav som det högsta i kampen och ger perspektiv åt dem. Det är därför vi i år rapporterade inte bara första-maj dagen, utan också utdrag från det arbete som gjorts under de senaste månaderna, vilket var förutsättningen för att dagen skulle bli en framgång, mot försöken att förbjuda den. Här vill vi också påpeka att det finns en anti-imperialistisk förklaring till coronavirus-pandemin “Ner med imperialismen: tjuv av arbete, hälsa och löner!”, som är ett stark tecken på internationalism och enhet i den antiimperialistiska kampen. Det visar lögnen om ett “solidariskt” EU och dess sanna karaktär, en imperialistisk allians.

Slutligen vill vi påpeka första-majs internationella karaktär, eftersom proletariatet är en internationell klass som kämpar tillsammans med de förtryckta folken och nationerna. Denna dag visar också behovet av att kämpa för att förena de kommunistiska krafterna och deras mest avancerade delar, marxist-leninist-maoister, behovet av att lära av varandra, från de mest avancerade striderna och att utveckla kampen i den proletära världsrevolutionens tjänst.

Länga leve 1 maj 2020, proletariatets internationella kampdag!
Länga leve proletär internationalism!

Brasilien (Sydamerika)

I Brasilien satte de revolutionära krafterna upp ett banderoll med parollen “Länge leve 1 maj! Upproret är rättfärdigt! ”, Genomfördes av Coletivo Revolucionário Carcará (CRC) i Fortaleza. The Workers League avgav ett första-maj uttalande för att hålla högt ett kämpande och klassmedvetet första-maj 2020.

 

I många delar av Brasilien bildades populära försvarssanitära kommittéer för att hjälpa människor med hygienartiklar och hälsoproblem, eftersom den reaktionära regeringen inte bryr sig om människors hälsa. Dessa kommittéer inrättades under perioden före första-maj och höll många möten. Bönderna bildade också sin kommitté, som på landsbygden i kommunen Lagoa dos Gatos. De är där för att organisera tillförsel av vatten och mediciner, för att förhindra hotet om eventuella nya fall av coronavirus och mycket mer.

Indien (Asien)

Folkets Befrielse Guerilla Armé (PLGA), armén för de undertryckta och exploaterade, sprängde en strategiskt viktig bro den första maj. Bron

sträcker sig över Dumam-floden i Chhattisharh Dantewada-distriktet. Bron, som förstördes med en improviserad explosiv anordning (IED), anslöt städerna Kuakonda och Katekalyan. PLGA, under ledning av Indiens kommunistiska parti (maoisterna), är mycket starkt i det distriktet och att spränga bron gör det mycket svårt för de reaktionära krafterna att flytta fram sina trupper för att bekämpa folkkriget. Det finns också rapporter om att den gamla indiska staten tänkte upprätta en polisbas i Tetam.

Det Indiska folkkriget, revolutionen i Indien, är proletariatets och massornas mest politiskt progressiva kamp i hela världen. För att utveckla proletariatets och massornas arbete och kamp, ​​för att upprätthålla och försvara första-maj, och särskilt dess 130-årsjubileum, kämpar det sida vid sida på internationell nivå mot förtryck och exploatering med folkkriget i spetsen för kampen.

Ecuador (Sydamerika)

I Ecuador genomförde revolutionärerna en vecka med aktioner för att fira första-maj. I Imbabura genomfördes mobiliseringarna av el Frente de Defensa de los Derechos de los Trabajadores de Imbabura (Försvarsfronten för arbetare i Imbabura), med stridsåtgärder i provinsen Chimborazo. Los Comités de Campesinos Pobres (Fattigböndenas komitté) firade också 1 maj i ytterligare tre provinser i landet.

Också la Unión General de Trabajadores de la Salud (Generalfacket för hälsovårdsarbetare) uppmanade till demonstrationer i flera provinser. Flera grafitti-målningar gjordes också mot Moreno-regeringen i hela landet.

Revolutionärerna visade att det är dags att “förena sig inför krisen” mot imperialismen och dess lokala lakejer och att en korrekt ideologisk linje är avgörande för att främja kampen.

Chile Sydamerika)

I Santiago i Chile gjorde revolutionärerna en flagga för att komma ihåg grundaren av Chile kommunistiska parti, Luis Emilio Recabarren, den store ledaren av Chiles arbetarklass. I hela landet genomfördes olika aktiviteter för att fira första-maj med stolthet, proletariatets internationella kampdag. I Santiago attackerades protesterna, men revolutionärerna och massorna försvarade första-maj. Hundratals människor arresterades i Santiago och Valparaíso.

Mexiko (Nordamerika)

I Mexiko, publicerades den den första upplagan av en ny folkets och demokratisk tidning, “Mural” första-maj. Den förklarar att tjäna behoven av klasskampen och folkets kamp och deras enhet. Dessutom förklarade förläggarna att folkets massor saknar en tidning av denna typ.

Dessutom släppte Corriente del Pueblo Sol Rojo “Röd Sol folkströmningen” ett första-maj uttalande: första-maj (1890-2020) 130 år av internationellt proletärt firande!

Frankrike (Europa)

I Frankrike genomförde Jeunes Revolutionaires (unga revolutionärer) kraftfulla aktioner i många städer i landet, trots att inga demonstrationer tilläts. De använde röda flaggor och banderoller för att fira första-maj och utveckla kampen för folklig solidaritet och mot den härskande klassen som svar på den borgerliga hanteringen av krisen. Propagandan med kraven från denna första-maj täckte fönster och olika staket.

Österrike (Europa)

Olika aktiviteter genomfördes i Österrike för att göra denna första-maj till ett utmärkt uttryck för proletariatets och massornas kamp. I demonstrationerna kritiserade revolutionärerna kapitulationens ståndpunkt, att stannade hemma på första-maj. På olika sätt, på landsbygden och i städerna, firade och försvarade man första-maj med parollen: ”gör motstånd och kämpa: för arbete, hälsa och löner! Kapitalisterna ska betala för krisen!” och “Organisera massorna i den proletära världsrevolutionens tjänst” I demonstrationerna deltog många som ville kämpa och försvara första-maj. Läs hela rapporten här.

 

Irland (Europa)

I Nordirland gjorde Irish socialist Republicans (irländska socialistiska republikaner) i södra Leinster en banderoll på första-maj.

Turkiet (Europa – Asien)

I Istanbul och Ankara arresterades minst 45 personer av den turkiska statens repressiva styrkor, när de försökte organisera demonstrationer på första-maj. Minst 15 personer arresterades när en grupp människor samlades i Istanbul och försökte marschera mot Taksim-torget. Även i andra städer greps aktivister när de försökte fira första-maj. Totalt mobiliserades mer än 44 000 poliser för att stoppa första-majprotesterna. Trots detta genomfördes demonstrationerna av revolutionära krafter.

Serbien (Europa)

De revolutionära och antiimperialistiska krafterna i Serbien genomförde olika aktioner på första-maj. På olika platser och städer ärade aktivister den revolutionära kampen och behovet av att bekämpa kapitalismen.

Rumänien (Europa)

Revolutionärer gjorde affischer för första-maj i Rumänien. Trots att imperialisterna och deras marionetter i Rumänien driver en stor kampanj för militarisering och förtryck hölls den röda flaggan högt.

Finland (Europa)

Revolutionärer i Finland samlades för att hedra martyrerna i revolutionen 1918. De hade också banderoller för att visa behovet av kamp mot förtrycket under Coronaviruset och mot att lägga kostnaderna för krisen för arbetarklassen.

Tyskland (Europa)

I Tyskland deltog folk i protesterna, till och med mer än staten tillät. Men demonstranterna lyckades marschera trots detta. Revolutionärerna hade en banderoll med budskapet “Första maj kan inte förbjudas” och de hängde också många röda flaggor i olika städer.

Sverige (Europa)

I Sverige genomförde de revolutionära krafterna banderollakrioner för att ära folkkrigen i Indien, Peru, Turkiet och Filippinerna. Folkkrigen är de mest utvecklade revolutionära striderna i världen och det strategiska navet för den proletära världsrevolutionen.

Norge (Europa)

I Norge samlades aktivister och revolutionärer framför en staty av Knut Olai Thornæs, en framstående norsk kommunist. De gjorde också ett banderoll med den viktiga parolen “Proletärer i alla länder, förena er!” De bar röda flaggor och delade flygblad, masker och handskar.

Här finns info om fler aktioner som gjordes på olika orter i Norge.

Danmark (Europa)

I Danmark tog revolutionärer på gatorna för att dela flygblad och hålla den röda flaggan hög, trots repressiva lagar.

USA (Nordamerika)

En marsch hölls i USA på första-maj i Austin, Texas. Deltagarna bar bilder av marxismens klassiker och höll upp många röda flaggor. Fascister och även polisen försökte attackera marschen, men revolutionärerna kunde avsluta marschen på deras slutdestination, ett fängelse, för att visa solidaritet med aktivister som hade arresterats tidigare på dagen till följd av en hyrestrejk.

Grekland (Europa)

I Grekland, i Aten, samlades hundratals människor framför parlamentet, höll avstånd och bär masker, för att fira första-maj och protestera mot den ultra-reaktionära grekiska regeringen. En demonstration hölls också i Thessaloniki.

Schweiz (Europa)

Proletära revolutionärer hängde två banderoller i de proletära bostadsområdet St. Johann och Kleinhüningen i Basel, Schweiz. Den första banderollen i St. Johanns-området placerades i en Swisscom-kontorsbyggnad och riktades mot polisen och arméns ockupationen av deras grannskap under täckmantel av “Coronakrisen”, felaktigt benämnd, med parollen “Mot polisen och arméns ockupation av vårt grannskap” . Den andra banderollen i Kleinhüningen-distriktet hängde på en motorväg och uttryckte att upproret alltid är berättigat, oavsett orsaken till reaktionen, med parollen: “Oavsett om det är en pandemi eller inte, är upproret berättigat!”. I Basel tog en bred sammanslutning också första-maj på gatorna och demonstrerade att första-maj inte kan förbjudas.

Belgien (Europa)

Italien (Europa)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net