Ny facklig organisationsform i Husby

En grupp arbetare som varit anställda vid ett bemanningsföretag och arbetat på ett bageri i Solna och inte fått lön på två månader, har efter ingripande av Husby Sociala Centrum och Husby Arbetarcentrum nu fått ut sina löner, sammanlagt över 500 000 kronor. Bemanningsföretaget sa till arbetarna att företaget gått i konkurs, vilket inte var sant och efter påtryckningar betalades lönerna ut.

Husby Arbetarcentrum är en lokal tvärfacklig organisation som bildats utifrån det fackliga stödarbetet på Husby Sociala Centrum. Föreningen organiserar  arbetare även om de inte har en fast arbetsplats, utan tvingas hoppa från än den ena än den andra arbetsplatsen. Man organiserar ”gig-arbetare” vars ”uppdragsgivare” är en app på mobiltelefonen.
Husby Arbetarcentrum bygger därför sin verksamhet i bostadsområdet där många arbetar under osäkra förhållanden och det är framför allt tidigare oorganiserade arbetare rekryteras.

Den här första framgången i arbetet är naturligtvis en stor uppmuntran för Husby Arbetarcentrum och ett initiativ som behöver spridas. Tiotusentals av de som har det sämst på arbetsmarknaden idag är inte fackligt organiserade och har svårt att stå upp mot arbetsköparna. Det är ett nytt sätt att bedriva facklig kamp som behöver spridas.

https://www.nyhetsbyranjarva.se/seger-for-husby-arbetarcentrum/

http://www.internationalen.se/2019/10/en-forsta-seger-for-husby-arbetarcentrum/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net