Vänster/höger-skalan är inget bra verktyg för att beskriva partierna i samhället

När vi betraktar samhället och dess klassmotsättningar vill vi försöka förstå vilken roll den eller andra organisationen spelar. Det vi söker är klassinnehållet vilket främst avslöjas genom utfallet av en organisations praktik över tid. När vi lander i en slutsats så kan vi välja att sätta etiketten kapitalistisk/borgerlig eller så kan vi kan använda begreppet “höger” med dess motsats “vänster”. Men frågan är bara om inte vänster/höger-skalan förvirrar mer än den förklarar.

Skalan höger-vänster uppstod i Frankrikes nationalförsamling i samband med franska revolutionen år 1789. De radikala som ville förändra samhället mot större jämlikhet (under revolutionens inledningsfas var detta liberalerna och anhängarna av konstitutionell monarki) satt till vänster, medan de som ville bevara det gamla systemet, som innebar privilegier till vissa med hög status såsom adelsmän, satt till höger. Vid den här tidpunkten var de moderna ideologierna inte uppfunna.

I Sverige har sedan 1900-talets början har vänster–höger-skalan spelat en viktig roll i riksdagen. Skiljelinjen mellan vänster och höger har främst handlat om socialdemokrati kontra borgerlighet. Somliga använder begrepp som t.ex. “vi i vänstern” eller “vänsterorganisationer” vilket döljer klassinnehållet och kan ge en felaktig bild av vilken klass vissa organisationer tjänar. Ta t.ex. Vänsterpartiet som är parti som varken har en ideologi eller praktik som proletariatet tjänar på. Om vi vill beskriva verkligheten med höger-vänsterskalan, vilka “vänsterorganisationer” finns det då? Det är inte så många eller hur? Det blir snarast lite löjligt om man ställer det på sin spets.

Marx och Engels skriver i sina samhällsbeskrivande verk inte om “höger” och “vänster” utan om de olika klassernas partier osv. Det är en klockrena beskrivningar som alla kan förstå. Höger och vänster-skalan är bedräglig och fördunklar. Vi bör sluta använda den när det gäller att beskriva samhället (att använda för att beskriva inre motsättningar i organisationer är en annan femma).

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Föreningens grundsatser

Föreningens handlingsprogram