Intressant bokutgivning i Frankrike

Foreign Languages Press, namnet till trots baserat i Paris, Frankrike, ger ut revolutionär litteratur bland annat på engelska, franska och spanska. I förlagets presentation sägs det:

“Foreign Languages Press är ett förlag grundat 2016. Vi tror på nödvändigheten av att ge bredast möjliga tillgång till revolutionär litteratur till rimlig kostnad. Vi ger ut böcker som bygger på vår förståelse av de nuvarande behoven och utmaningarna som den internationella kommmunistiska rörelsen står inför. ”

Utgivningen är mångfacetterad och intressant. Boken ”The German Communist Resistance 1933 – 1945” av T. Derbent är ett sådant exempel. Boken slår hål på myten att det tyska kommunistpartiet, KPD, helt och hållet kollapsade efter nazisternas maktövertagande och att det enda motstånd som förekom mot nazisterna utfördes av borgerliga eller aristokratiska kretsar.

Tvärtom visar författaren, som har haft tillgång till tidigare okända schweiziska arkiv, att KPD spelade en helt ledande roll i det underjordiska motståndet mot den nazistiska regimen såväl före krigsutbrottet 1939 som under själva världskriget. KPD-medlemmar tillämpade alla slags kampmedel gentemot nazisterna, alltifrån propaganda, sabotage, infiltration till väpnad kamp (exempelvis ett uppror i ett av koncentrationsläger). Många KPD-medlemmar deltog också i spanska inbördeskriget. KPD-medlemmar som ingick i den tyska armén under andra världskriget organiserade deserteringar och anslutning till nationella motståndsrörelser.  Speciellt många tyska kommunister anslöt sig till den franska motståndsrörelsen.

KPD:s medlemmar fick betala ett mycket högt pris för sitt aktiva motstånd. Så fort Gestapo hade rullat upp en cell avrättades medlemmarna, antingen genom arkebusering, hängning eller halshuggning (!). De tyska kommunisterna dog hellre under tortyr än att ange sina kamrater eller samarbeta med fienden.

Myten om det paralyserade KPD är vitt spridd, särskilt i Västtyskland, vilket beror på att den västtyska regeringen aldrig genomförde en ordentlig avnazifiering efter andra världskriget. Därför har också det tyska borgerskapet satt i system att förringa de tyska kommunisternas heroiska motstånd mot nazistregimen.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Föreningens grundsatser

Föreningens handlingsprogram