Centerns Ungdomsförbund vill splittra arbetarna på basis av ålder

Häromveckan gjorde CUF:s nyvalda ordförande, Réka Tolnai, ett utspel om LAS. Hon lade upp en video på nätet och förklarade att CUF ville avskaffa LAS. Réka Tolnai förklarade att ”inga sosselagar ska hindra dig”. Vad hon menade var naturligtvis att inga lagar ska hindra arbetsköparna från att sparka vem de vill, när som helst och för vad som helst. Detta är en frihet bara för arbetsköparna, ingenting annat.

För att underbygga sin argumentation trollade hon fram Britt-Marie:

”Vi vill inte ha en lag som skyddar Britt-Marie 45 som suttit i fikarummet i flera år i stället för hårt arbetande unga. Hej då LAS!”

Om Sverigedemokraterna har gjort det som sin huvuduppgift att hetsa mot invandrare för att avleda kampen mot kapitalisterna, har CUF tydligen gjort det till sin huvuduppgift att hetsa mot medelålders arbetare och äldre i samma syfte. Vem är denna Britt-Marie egentligen? En städerska? En undersköterska? Varför hetsar CUF mot ”lata” arbetare?

LAS handlar i första hand om principen ”Först in, sist ut”. Den som har längst anställningstid ska avskedas sist, när kapitalisterna avskedar folk vid s.k. arbetsbrist. I och för sig har denna princip urgröpts på senare tid, men att avskaffa denna princip helt och hållet är en alltigenom arbetarfientlig politik. Arbetarna som kollektiv gynnas av denna turordningsregel, eftersom äldre arbetare i regel har svårare att få ett nytt jobb än en ung arbetare och unga arbetare blir alltid äldre arbetare så småningom.

Utspelet säger också en hel del om vilka som söker sig till ungdomsförbunden, särskilt de borgerliga. I och med att de etablerade riksdagspartierna, särskilt ungdomsförbunden, får allt svårare att rekrytera nya medlemmar, blir det också allt lättare för stollar och knäppskallar att göra karriär inom ungdomsförbunden. Det som hägrar för Réka Tolnai är självfallet en riksdagsplats eller en hög post inom Centerpartiet, så att hon slipper slipper bli skitig om händerna eller få valkar.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net