Bambu: Från kommunistisk rap till deppiga gäng-alster

Många kamrater känner till rapparen Bambu (Jonah Deocampo) som har gjort sig känd i våra kretsar för att stödja folkkriget på Filippinerna och rappa om ordförande Mao.

Jonah växte upp i LA. Hans mor arbetarklass och från Filippinerna vilket framgår rätt tydligt i hans låtar. Vid 15 års ålder gick han med i ett lokalt gäng. Han har suttit fängslad för bl.a. väpnat rån och tillbringade en tid i Los Angeles Central Juvenile Hall.

Han släpptes ut när han var 18 och gick med i United States Marine Corps och tjänstgjorde som en specialinstruktör och tillbringade en tid i Östtimor, Mellanöstern och Okinawa, Japan.

Bambus senaste projekt, Exrcising a Demon, är en 5-delad serie som plockar upp röster från filippinsk-amerikanska gängmedlemmar som ett sätt att dokumentera Los Angeles tidiga 1980- och 1990-talet.

Vad man som kommunist saknar numera är hans mer tydliga politiska låtar från t.ex. 2007 som handlar om vikten av studera Mao. Flera av hans album från denna tid rekommenderas starkt i motsats till mer deppiga alster de senaste åren.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här