Järvaborna samlades vid Husby gård i början av juni för att protestera mot förslaget om marknadshyror

Järvaborna samlades vid Husby gård i början av juni för att protestera mot förslaget om marknadshyror.

Det var Hyresgästföreningen i Järva, Ort Till Ort och Norra Järva stadsdelsråd som arrangerade mötet.

Den 18 april anordnades 160 torgprotester landet runt och den här helgen genomfördes 35 lite större aktioner, mot förslaget till marknadshyra. På Husby gård kom så många människor att arrangörerna var tvungna att påminna om Coronarestriktionerna.

Ann-Margarethe Livh (v), före detta bostadsborgarråd i Stockholm, var en av talarna.
”Har vi kommit hit för att fika idag? Nej, vi är här för att regeringen lade fram ett förslag om marknadshyror. Genomförs marknadshyror i Järva ökar hyrorna med 30 procent, enligt Hyresgästföreningens beräkningar. Tänk er själva, över 2000 mer i hyra varje månad. Det är förbaskat orättvist. Redan idag är det billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt”

Arne Johansson frpn Norra Järva stadsdelsråd påpekade att argumentet att marknadshyror bara skulle gälla nya fastigheter inte håller.
– I Finland infördes marknadshyror med samma argument och idag har större delen av hyresrätterna marknadshyror. Det är bara början. Vänsterpartiet har lovat att rikta en misstroendeförklaring mot regeringen om förslaget genomförs, vi får hoppas att de inte viker ned sig den här gången.

Förslaget om marknadshyror kommer om det innebär en sällan skådad överföring av pengar från hyresgäster till fastighetsägare och statens kostnader för bostadsbidrag kommer att skjuta i höjden och även dess pengar kommer att hamna i fastighetsägarnas fickor. Vi kan inte förlita oss på Vänsterpartiets parlamentariska finter, mobilisering av landets hyresgäster är det som kan stoppa förslaget.

Protesterna mot marknadshyra sprider sig – Nyhetsbyrån Järva (nyhetsbyranjarva.se)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here