Hamnarbetarförbundet vänder sig till Europadomstolen

Arbetsdomstolen avkunnade en dom i ärendet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnars medlemsföretag APM Terminals i Göteborg i augusti 2020. Nu kommer förbundet att skicka in klagan till Europadomstolen., eftersom domen inte gick Hamnarbetarförbundets väg.

Trots att APM Terminals i Göteborg valde att förhandla om nya arbetstider enbart med Transport, som inte organiserar majoriteten av hamnarbetarna i Göteborg. Därmed uteslöts Hamnarbetarförbundet från förhandlingarna. Senare friades företaget av Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott. Däremot dömdes företaget att betala Hamnarbetarförbundet 75 000 kr i skadestånd då man inte MBL-förhandlat med förbundet, och för att skyddsombud inte deltagit  skyddsbedömningarna. Hamnarbetarförbundet väljer nu att följa upp domen med en klagan i fråga om två punkter till Europadomstolen.

Det är viktigt att inte ge sig utan utnyttja alla möjligheter till att försöka upphäva felaktiga domar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here