Vilka är det egentligen som utarbetar de arbetsrättsliga lagarna?

Anders Forsström skriver på facebook-sidan ”Vi stödjer hamnarbetarna”:

”Den första varma försommardagen 2018 var jag med Eskil på en offentlig “hearing” om den utredning som riksdagen senare skulle göra till “Strejkförbudslagen”. Det var i en läktarbyggd aula i Stockholms universitet och det var nästan fullsatt med LO-proffs, Svenskt Näringsliv och jurister och hangarounds. Vi två var nog de enda knegarna där. Mitt kvarvarande minne av händelsen var inte så mycket av de ändlösa innantilläsningarna från powerpoint-presentationerna.

Det jag minns mest var det bisarra faktum att de föredragare som avlöste varandra på podiet inte presenterade sig. Inte ens när de hälsade varandra till och från podiet presenterade de sig. Uppenbarligen utgick de från att vi kände varandra allihop. Den enda jag kände igen var Erland Olausson, men då endast från bilder i artiklar jag läst innan.

Än sen? Tänker du förstås. De flesta struntar väl i vad talaren heter. Jo, det är dessa personer som sätter standarden i svenska arbetsrätten och deras integritet har stor betydelse för våra rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. När de är så välbekanta med varandra som jag sett blir den sakliga grunden för lagarna tveksam, för att inte säga underordnad vänskapen mellan dessa auktoriteter. Ingen opartisk eller objektiv utomstående har påverkansmöjlighet. Denna inre krets satte lagens grunder i strejkförbudslagen och samma individer i sin exklusiva klubb kommer att sätta standarden i kommande försämring av LAS.

Det finns mycket goda skäl att granska referensens kvalité i kommande arbetsrättsliga regleringar.”

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here