En procent äger 45 procent av världens personliga förmögenheter

En procent äger 45 procent av världens personliga förmögenheter medan nästan tre miljarder människor har en liten eller ingen förmögenhet alls

(Texten är hämtad från Michael Roberts blogg)

Bara 56 miljoner eller 1 procent av 5,3 miljarder vuxna globalt är miljonärer i nettoförmögenhet. Och de äger 45 procent av all global personlig förmögenhet. De övriga 99 procenten äger resten och det finns nästan 3 miljarder människor i världen som har liten eller ingen förmögenhet alls (efter att skulder har dragits av).

Varje år rapporterar jag om resultaten av den årliga Credit Suisse Global Wealth Report – https://www.credit-suisse.com/about-us/en/reports-research/global. Producerad av ekonomerna Anthony Shorrocks (med vilken jag tog examen vid universitetet), James Davies och Rodrigo Lluberas, är detta den mest omfattande studien av global personlig rikedom och ojämlikhet mellan vuxna runt om i världen.

I 2021års rapport finner ekonomerna att den globala välståndsklyftan ökade under covid-pandemin och utökade miljonärernas led i världen med 5,2 miljoner, eftersom de rika tjänade extra på stigande aktie- och huspriser. Jag citerar: “Under pandemin gynnade ofta räntesänkningar och statliga stimulansåtgärder de som minst behövde statligt stöd (vår fetstil) och hjälpte deras tillgångar att växa i värde trots den ekonomiska nedgången.”

Rapporten visar att dollarmiljonärer nu står för mer än 1 procent av den globala befolkningen för första gången i historien: 56,1 miljoner individer hade tillgångar värda mer än 1 miljon dollar (c:a 9,32 miljoner kronor) år 2020. Detta jämförs med den genomsnittliga förmögenheten per vuxen i världen med knappt 80 000 dollar.

Läs vidare här https://thenextrecession.wordpress.com/2021/06/24/1-own-45-of-the-worlds-personal-wealth-while-nearly-3bn-people-have-little-or-no-wealth-at-all/!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here