Kampen hårdnar i Myanmar

I början av februari genomfördes en militärkupp i Myanmar. (före detta Burma) Den borgerliga demokratin ersattes av en öppen militärdiktatur. Protesterna mot militärkuppen har varit omfattande och gatorna i Myanmars städer har fyllts av demonstranter. Men militären har svarat med stor brutalitet och många hundra obeväpnade demonstranter har skjutits till döds då de protesterar mot kuppen.

De fredliga demonstrationerna har nu övergått i väpnad kamp på flera håll i landet.

Tidigare Miss Myanmar Htar Htet Htet finns bland dem som tagit till vapen och en växande skara landsmän gör samma sak.

Sedan många år tillbaka har Htar Htet Htet varit en skarp kritiker av militären. På Twitter har hon nu lagt upp ett omtalat inlägg. Bredvid ett citat av Che Guevara syns fyra bilder där hon står i hög vegetation med en kalasjnikov ledigt över axeln. Av inlägget framgår att Htar Htet Htet anslutit sig till det väpnade motståndet mot militärjuntan och att hon nu genomgår träning i djungeln. På hennes tröja står ”ARMY”, armé, tryckt i stora bokstäver.

T har intervjuat den 33-åriga studenten Lei Hnin Soe som studerar folkhälsa på Lunds universitet.

”Jag skulle göra samma sak själv, om jag bara kunde. Skulle jag kunna ta mig in i landet skulle jag åka raka vägen till fronten för att stridstränas i djungeln.” säger hon i intervjun som publicerades i Svenska Dagbladet den 28 juni.

– I en idealisk värld skulle det vara bättre att göra fredligt motstånd än att ta till vapen, men jag håller med Htar Htet Htet, nu gäller det att göra allt man kan. Jag skulle hellre möta militärjuntan om jag själv var beväpnad, så att jag inte blev dödad innan jag hann göra motstånd, säger Lei Hnin Soe. ”Nu är jag övertygad: Revolution är enda alternativet.”

Militärjuntan i Myanmar kommer säkerligen att möta hårt motstånd. Myanmar är ett land som lämpar sig väl för gerillakrigföring men militären har starkt stöd från bland annat Kina, som i landet visar sitt rätta imperialistiska ansikte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here