Husby: Kampen börjar uppmärksammas

När hyresgäster börjar organisera sig känns det ofta hopplöst och svårt att komma någon vart. Många som bor i hyreslägenheter känner sig maktlösa mot hyresvärdarna och i miljonområdena är det få som har kontakt med journalister och politiker.

I Husby i Stockholm har hyresgäster hos bostadsföretaget Hembla organiserat sig i föreningen Ort till Ort och tagit upp striden mot de usla bostäderna. Kampen börjar nu uppmärksammas och ”Uppdrag granskning” har gått runt och filmat i lägenheter i området.

Fastigheterna som hyresgästerna bor i har bytt ägare åtta gånger sedan 1998. Svenska bostäder sålde till Wallenstam, de sålde vidare till Mandamus, som sålde till Akelius, tillbaka till Wallenstam. Sedan köpte Stendörren fastigheterna, följt av Graflund, Carnegie & Co, Blackstone och nu Hembla, som ägs av tyska bolaget Vonovia. Vonovia grundades 2018 och är en sammanslagning av flera bolag. Det är ett av de största fastighetsbolagen som finns i världen idag. Vonovia äger Hembla och Victoria Park och är landets största hyresvärd. De håller nu på att köpa upp Akelius också, och blir då ännu större.

Ort till Ort har det senaste året haft mottagning varje vecka för hyresgäster i Husby och har samlat in klagomål och skickat in ärende efter ärende till Hyresnämnden.

Ett trettiotal hyresgäster samlades nyligen för att berätta för journalister från Uppdrag granskning om sin bostadssituation. ”Många fler ville komma hit ikväll, men de vågar inte. Hembla hotar dem och säger att de ska förlora sina lägenheter”, säger en av de boende på mötet.

En viss uppgivenhet märks också bland dem som är med på mötet. ”Vi är maktlösa,” säger en kvinna. ”Ingen lyssnar på oss”. ” Vi är glömda människor, men vi förtjänar respekt,” säger en annan av de boende som deltar på mötet. ” Vi blir behandlade som skräp, helt enkelt. Vi är inte värda något.”

Ilhan Kellecioglu från Ort till Ort, som håller i mötet, invänder och säger att hyresgäster inte är maktlösa, ”tillsammans är vi starka.”

Hemblas affärsidé är att fuskrenovera och sedan höja hyrorna. De renoverar så fort någon flyttar, så därför pågår renoveringar oavbrutet överallt.

”Vi har buller hela nätterna, hur ska kunna sova?” ” Vi lever med ständiga renoveringar”.

”Hembla använder svart arbetskraft från Ukraina och Polen. Jag talar åtta språk och pratade med dem som jobbade i mitt hus” säger en av hyresgästerna som deltar på mötet. ”De är från Polen och Ukraina, de är här i tre månader, tjänar uselt och ingen har arbetstillstånd.”

”Man skäms för hur det ser ut hemma”, säger en kvinna. ”Under 22 år har de inte gjort någonting i vår lägenhet. Jag gick till hyresnämnden och äntligen gör de något av allt underhåll som behövs.”

En liten seger! Hyresgästernas engagemang i Husby visar vägen framåt. Att organisera sig, ställa gemensamma krav och bygga en enhet bland många hyresgäster kommer i förlängningen att leda till hårda strider mot hyresvärdar och orättvisorna på bostadsmarknaden.

Läs mer här.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here