USA-inspirerad desinformationskampanj mot Kuba

Sedan början av juli har etablerade medier i Sverige – liksom andra västliga medier – rapporterat om protester och demonstrationer på Kuba. Men denna rapportering är mycket vinklad; DN och Expressen med flera har lyckats publicera bilder på regimkritiska demonstrationer, som i själva verket har stött den kubanska regeringen. Men framför allt har inte svenska medier uppmärksammat den intensiva desinformationskampanj på internetbaserade sociala medier, som USA och allierade krafter har bedrivit mot Kuba.

Det är en kampanj som orkestrerats från USA, Spanien och andra reaktionära krafter i Latinamerika. Den spanske dataanalytikern Julián Macías Tovar har undersökt de konton som från början spred hashtaggen #SOSCuba, och vilka som ligger bakom kampanjen.

I en lång tråd på Twitter skriver Julián Macías Tovar om sin detaljerade granskning.

”Jag analyserade två miljoner tweets med hashtaggen #SOSCuba, som började be om humanitärt bistånd för covid-offer med hjälp av artister och tusentals nyskapade konton och botar, och slutade i mobiliseringen på gatorna.”, skrev han i sitt första inlägg.

 SKÄRMDUMP/TWITTER

Några få twitteranvändare var mycket aktiva i att sprida hashtaggen.

Julián Macías Tovar driver den spanska webbsidan Pandemia Digital som övervakar och granskar fake news, fejkkonton på sociala medier och organisationers försök tills desinformation. Macías Tovar påpekar att han är kritisk till hur den kubanska regeringen agerat i flera fall i samband med protesterna. Men han vill ändå varna för den desinformation han menar har blivit en pandemi.

Hashtaggen #SOSCuba började spridas den 5 juli efter rapporter om en svår situation med många covidsjuka på ett sjukhus i Matanzas. Kuba har dock bara en tiondel av Sveriges dödsfall i covid-19, trots en något större befolkning.

Den förste som använde taggen var emellertid inte en kuban, utan ett spanskt konto som lade ut mer än 1000 twittermeddelanden den 10-11 juli. Var femte sekund retweetades automatiskt inlägg från kontot. Macías Tovar undersökte de konton som tillsammans publicerade hundratusentals tweets med hashtaggen #SOSCuba. Där fanns både riktiga personer – och fejkade konton. Många av de mest aktiva kontona var nyskapade konton eller konton som funnits högst ett år. Fler än 1500 konton av dem som analyserats hade skapats så sent som den 10-11 juli, det vill säga i samband med protesterna på söndagen. Detta visar att trollfabriker var i farten.

Kuba genomgår just nu en ekonomisk kris, bland annat beroende på att turistinkomsterna har minskat till följd av coronapandemin. Sedan gammalt utsätts också Kuba för en ekonomisk blockad av USA. Men det finns inget som tyder på att majoriteten av det kubanska folket skulle kunna tänka sig att falla undan för ett försök från USA att än en gång störta den kubanska regeringen. Oberoende vad man tycker om den kubanska regeringens tidigare politik, måste Kubas nationella oberoende försvaras. Det är kubanerna själva på Kuba, och inga andra, som ska avgöra landets framtid.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Föreningens grundsatser

Föreningens handlingsprogram