Arbetare dör på jobbet, men ger inga rubriker

Vecka 36, den 6/9 – 12/9, dog tre arbetare på jobbet. På torsdagen störtade en ung man i 25-årsåldern mot döden. Det skedde vid lunchtid på en arbetsplats i Noret. Han arbetade inom träindustrin. Det blev bara en notis av händelsen.

På fredagen dog en man i 35-årsåldern efter en arbetsplatsolycka i Landskrona. Han stod på en eldriven handtruck, klämdes och avled på sjukhus.

På söndagen var en man i 50-årsåldern sysselsatt med grävarbete i Skurup. Han stod i en grop och fick jord över sig. Avled.

Bara första veckan i februari, då tre yrkeschaufförer dog, kan mäta sig i år med denna blodiga septembervecka.

Regeringsföreträdare anordnade aldrig några presskonferenser eller gjorde några politiska utspel med anledning av dessa arbetsplatsolyckor. Oppositionen gick aldrig igång och anklagade regeringen för inkompetens eller reste någon misstroendeförklaring. Tv-kanalerna tog aldrig initiativ till någon debatt.

Enligt Arbetsmiljöverket dog 404 svenskar i arbetsplatsolyckor mellan år 2011 och 2020. Dödsfallen har tidigare tenderat att minska, men kurvan pekar numera återigen uppåt. Men man får heller inte glömma skadorna.  I fjol registrerades 33 045 arbetsplatsolyckor som ledde till sjukfrånvaro. Arbetsmiljöverket har också rapporterat om att en tredjedel av landets sysselsatta under förra året upplevde arbetsplatsorsakade hälsoproblem.

I massmedierna är arbetarklassen i huvudsak frånvarande i rapporteringen. I SVT låg arbetarklassen representation på fem procent. De kommersiella kanalernas andel var något högre, men det beror mest på program som ”Lyxfällan”  och olika reality-shower som ”Big brother”.

Svenska massmedier fokuserar helt på gängvåldet och dödsskjutningar. Bortsett från dödsskjutningarna, som idag är de näst högsta i Europa efter Kroatien, ligger Sverige snarast strax över mitten bland EU:s medlemsländer i fråga om mordstatistik. 2015 låg Sverige på tionde plats i fråga antal mord per 100 000 invånare i Europa; Litauen låg i topp och Österrike i botten. Men att fokus helt ligger på gängvåld och dödsskjutningar är naturligtvis ingen tillfällighet, eftersom det drar bort uppmärksamheten från makthavarna, kapitalisterna, som ytterst är ansvariga för arbetsmiljön, och den verkliga huvudmotsättningen i Sverige, den mellan proletariat och borgerskap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here