Rinkeby: Hembla måste bort!

På bilden, en hemblachef som försvarar bolaget.

Kritiken mot bostadsbolaget Hembla växer runt hela Järvafältet i Stockholm. Hembla har köpt upp mängder med bostäder som tidigare ägdes av allmännyttiga bostadsbolag. Men motståndet mot Hembla växer.

Affärsidén är att driva upp hyrorna, göra lite och dåligt underhåll för att sedan då värderingen av bostäderna stigit sälja dem vidare med stor vinst. Vi har flera gånger berättat om hur organisationen Ort till Ort organiserat hyresgäster i Husby mot Hemblas vanskötsel. Nu går fler och fler hyresgäster ut i lokala media och berättar om sin situation.

I tidningen Mitti Tensta – Rinkeby vittnar de boende om mögel, fuktskador och vägglöss. Familjer på Sunnanbyplan i Rinkeby menar att de i flera år försökt få bukt med ohållbara boendesituationer, men knappt får någon hjälp från bostadsbolaget Hembla.

”I en tvåa, en trappa upp på Sunnanbyplan 6 i Rinkeby, luktar det både unket av mögel och starkt av klor.
Här bor mamma Raghad, pappa Jaafar och barnen Zahar, 11, Mohammed, 9, och Ali, 5. Men trots 62 kvadratmeter finns det endast en möbel i hela lägenheten: en våningssäng i metall.
Resten har familjen tvingats slänga på grund av fuktskador, vägglöss och mögel, berättar Jaafar Kadhim. Det är bruna fläckar i taket, på väggar och på golven och köket är nedgånget och slitet.
– Mina barn undrar varför alla deras kompisar har möbler, men inte vi. Vi har inte ens ett matbord där de kan göra läxorna längre. Jag har försökt få hjälp så länge, vi börjar bli desperata, säger Jafaar.”

Fastighetsbolaget Hembla köpte alla på Sunnanbyplan för cirka tre år sedan och Hembla utövar nu utpressning mot hyresgästerna. Man kräver att de boende ska gå med på hyreshöjningar på flera tusen kronor i månaden för att man ska göra åtgärder i lägenheterna

Jaafar säger till tidningen Mitti att han tror att bristen på hjälp kan bero på att Hembla egentligen vill totalrenovera lägenheten, vilket de gör successivt med många lägenheter i sitt bestånd. Men då måste familjen skriva på ett kontrakt som också säger att hyran kommer höjas med ungefär 3 000 kronor i månaden, som de inte har råd med.
– Det känns som att de försöker vänta ut oss så att de ska kunna renovera och sedan ta mer betalt av någon som kan betala så mycket de vill ha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here