Stockholm stad realiserar ut fastigheter

Sedan 2018 har Stockholms stad sålt ut kommunala fastigheter för 1 och en kvarts miljard. Bromstens servicehus värderades till 226 miljoner men såldes till företaget Landia för bara 95 miljoner.

Företaget Landia AB köpte servicehuset och vård- omsorgsboendet, med en yta på 18 900 kvadratmeter. 105 boende sades upp och tvingades flytta, trots att det är väl dokumenterat att äldre och sköra personer ofta har mycket svårt att ryckas upp ur sin invanda miljö och placeras någon annanstans.

Landias VD Jonas Ramstedt sade i en artikel i Mitti att de planerar att hyra ut lägenheterna och lokalerna till skola, vårdcentral och närservice. Men nu har Landia AB hyrt ut alla lägenheter till två andra företag genom ett så kallat blockhyresavtal. Det är ett sätt för fastighetsägare att få ta ut högre hyra än vad som annars är möjligt enligt hyreslagens regler.

Globalmitania Construction AB är det ena företaget som sköter uthyrningen av Fristads lägenheter. De skriver på sidan Köp, Sälj och Byt på Facebook att de “är glada att nu kunna erbjuda tillträde till mer än 130 lägenheter i Bromsten”. Där framgår att det finns 1:or, 1,5:or, 2:or och 3-rumslägenheter. En etta kostar 9000/månaden, en 3:a 13000/månaden. De lägenheter som enligt Stockholms stad dömts ut och ansågs ha ”uppnått sin tekniska livslängd”, hyrs numera ut för skyhöga hyror.

När ska det bli ett stopp för rovdriften på hyresmarknaden? Hyresgäster – organisera er! Ta uppkampen mot korrupta politiker och giriga fastighetskapitalister!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here