Trettiofem nuvarande och tidigare världsledare har identifierats i avslöjandet ”Pandora papers” – nästan 12 miljoner läckta dokument visar hur tillgångar har gömts undan i olika skatteparadis. Undersökningen har genomförts av journalistnätverket  International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), i vilket också SVT:s ”Uppdrag granskning” ingått.  Totalt har 600 journalister från 117 länder arbetat med granskningen.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis, Jordaniens kung och Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair är några mäktiga ledare som pekas ut. Blair och hans fru Cherie sparade hundratusentals pund i fastighetsskatt när de köpte en fastighet i London genom ett brevlådeföretag. Tony Blair är ett utmärkt exempel på en salvelsefull hycklare.  Han motiverade som bekant Storbritanniens attack tillsammans med USA på Irak 2003 med att Irak ”hade massförstörelsevapen”, vilket naturligtvis visade sig vara en fräck lögn.

Runt 200 svenskar finns med bland de avslöjade. Bara Swedish House Mafia har hittills namngetts. Bland de övriga lär finnas en av landets rikaste familjer, en börs-vd, högerextremister och folk från det kriminella mc-gänget Hells Angels. Man undrar varför dessa inte har namngetts i etablerade massmedier i Sverige.

Det är naturligtvis bra att sådana här avslöjanden görs då och då. Det fungerar som en påminnelse om hur rutten kapitalismen är och hur ruttna finanskapitalisterna och de politiker som förträder deras sak är. Men så länge det kapitalistiska systemet fortlever, kommer dessa historier upprepas om och om igen.

*Pandora var enligt grekisk mytologi den första kvinnan. Hon hade fått en ask av Zeus, som hon inte fick öppna. Men till slut gav hon efter för sin nyfikenhet och öppnade asken. Det visade sig att den innehöll en mängd olyckor och sjukdomar som flög ut över världen. När Pandora förskräckt stängde asken hade nästan hela dess innehåll redan flugit ut. Det enda som fanns kvar på botten av asken var hoppet.