Kina – en ny socialimperialistisk makt!

Indiens Kommunistiska Parti (Maoisterna): s centralkommitté gav i januari i år ut broschyren China – a new Social-Imperialist power! It is integral to the World Capitalist-Imperialist system!

De två största maoistiska partierna i Asien, Indiens Kommunistiska Parti (Maoisterna) och Filippinernas Kommunistiska parti, har båda genomskådat det nuvarande Kinas imperialistiska karaktär. Sämre ställt med den insikten är det hos vissa s.k. vänsterföreträdare i Sverige; det gäller såväl medlemmar i Kommunistiska partiet, trotskister och till och med en del före detta maoister från KFML/SKP. Därför rekommenderar vi till studier av denna broschyr.

Hur kan dessa överhuvudtaget inbilla sig att Kinas Kommunistiska Parti idag är kommunistiskt annat än till namnet?

Den förre premiärministern Wen Jiabaos familj kontrollerar till exempel tillgångar för 2,7 miljarder dollar. Wen Jiabao med familj är naturligtvis inte de enda finanskapitalisterna i dagens Kina. Skriften nämner som exempel:

”Kinas finansiella oligarki hade inte bara kontroll över den politiska makten i landet utan också över olika områdena i överbyggnaden. Till exempel ökade sjuttio rika medlemmar av den lagstiftande Nationella Folkkongressen sin egendom mycket mer. Deras egendom översteg den sammantagna egendomen för 535 amerikanska kongressledamöter, presidenten, hans kabinettmedlemmar och högsta domstolens ledamöter. År 2011 uppgick de sjuttio lagstiftarnas kollektiva egendom till 565,8 miljarder yuan (89,8 miljarder dollar).”[1]

En socialist stat, där proletariatet innehar statsmakten, skulle självfallet aldrig tillåta existensen av finansoligarki; detta är en fullständig själmotsägelse. Alltså har inte proletariatet längre makten i Kina och Kina är en statskapitalistisk och socialimperialistisk stat. Rivaliteten mellan USA och Kina är därför en rivalitet mellan två imperialistiska supermakter.

[1] Sid. 43 – 44 i angiven broschyr

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here