Segerrik kamp mot stockholmshyra!

Vi har tidigare på denna sida berättat om förhandlingarna om ”Stockholmshyra” som skulle innebära ytterligare hyreshöjningar för alla hyresgäster i Stockholm. Efter stora protester har dessa förhandlingar nu avbrutits.

Hyresgästföreningens förhandlingar med Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder om Stockholmshyra har avbrutits. I pressmeddelandet från Hyresgästföreningen i Region Stockholm står det:

’Förhandlingarna om systematisk hyressättning mellan de tre kommunägda bostadsbolagen i Stockholms stad (Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder) och Hyresgästföreningen Region Stockholm har inte nått en slutlig överenskommelse. Parterna har beslutat att avsluta projektet Stockholmshyra.”

”Projektet har pågått under många år och vi har lagt ner mycket tid och resurser på att få det att fungera. Men på senare tid har vi hamnat för långt ifrån varandra i förhandlingarna för att det ska vara meningsfullt att fortsätta arbetet. Därför avslutar vi nu projektet Stockholmshyra”, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm i pressmeddelandet.

”Stockholmshyra” hade varit ett kraftigt slag mot alla hyresgäster och drabbat lågavlönade mycket hårt, speciellt på Järva, eftersom Järva-avtalet med måttliga hyreshöjningar efter renovering då hade satts ur spel.

Kampanjen Nej till marknadshyra har de senaste veckorna varnat för att ett avgörande gällande Stockholmshyra var på gång och genomförde en blixinsamling av namn. 7000 undertecknare krävde att Hyresgästföreningen i Stockholm inte skrev på ett avtal om hyreshöjningar bakom ryggen på de boende.  Nu har protesterna från hyresgästerna gett resultat.

Byråkraterna i hyresgästföreningen, som gång på gång säljer ut hyresgästernas intressen har fått backa. Det är en stor seger och visar kraften i organisering på gräsrotsnivå.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here