Indien: Journalist friad, inte olagligt att inneha en bok av Bhagat Singh

“Världens största demokrati” framstår allt mer som landet där den repressiva regimen fråntar folk alla möjliga rättigheter. I ett unikt fall har en domstol dock kommit fram till att det inte i sig var olagligt att inneha en bok av Bhagat Singh.

En journalist som kommer från ett adivasisamhälle greps 2012 anklagade för delaktighet i en “kriminell konspiration, uppvigling och terrorism”. Han frikändes nyligen i en domstol i Karnataka. Redan för nio år sedan greps han av “anti-naxal-enheten” inom Karnatakapolisen men friades nu först nio är senare efter att polisen misslyckats med att visa några som helst kopplingar mellan honom och CPI(maoist).

Vittala Malekudiya var då 2012 en 23-årig journaliststudent när han greps av polisen. Efter att ha suttit i fängelse i fyra månader, beviljades han borgen 2012. Karnatakapolisen lämnade dock senare in en stämningsansökan i vilken han åtalades för brott. Idag arbetar Vittala, nu 32, på en ledande dagstidning. Domstolen frikände även Vittalas far Lingappa Malekudiya (60).

I domen uppgavs att de artiklar som polisen tog i beslag under utredningen inte bevisade att duon (fadern och sonen) ingick i en “naxalit-grupp”. Materialet som beslagtogs av polisen inkluderade en bok om Bhagat Singh som beslagtagits från Vittalas hem, ett brev som kallade till bojkotten av byval 2012 tills hans by får grundläggande bekvämligheter och urklipp av tidningsartiklar.

Domstolen påpekade också att en polis uttalat att de flesta artiklar som beslagtogs i ärendet krävdes för journalistens dagliga arbete.

“Att äga Bhagat Singhs böcker är inte förbjudet enligt lagen… läsning av sådana tidningar är inte förbjudet enligt lagen… bara innehav av pappersklipp av tidningsmaterial innebär inte ett brott”, stod det i domen.

Vem var Bhagat Singh?

Bhagat Singh (1907 – 1931) var en karismatisk indisk revolutionär som avrättades vid 23 års ålder och blev till en martyr och folkhjälte i norra Indien.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here