Kritiska synpunkter på José Maria Sisons linje

I flera dokument som finns på bannedthought.net analyseras den linje som ovanstående har gett uttryck för under flera decennier.

För den som inte känner till honom så är han en ledande ideolog för Filippinernas Kommunistiska Parti och bosatt i Europa sedan länge. Hans skrifter har viss tyngd i den internationella kommunistiska rörelse på grund hans långa erfarenhet och det framgångsrika folkkrig som hans parti bedriver.

Kritiken i det länkade dokumentet nedan handlar bland annat om att han beskrivit det socialimperialistiska Sovjet och Kina i försonande ordalag i verkliga försök att få stöd av dem under lång tid. Likaså med Venezuela och Nordkorea etc. som han också försökt att närma sig.

En annan artikel på bannedthought.net

2 KOMMENTARER

  1. Jag vill varna för förhastade slutsatser. Det är lite märkligt att, som artikeln, kritisera historiska texter av JMS & CPP då CPP har gått igenom flera korrektionskampanjer, bl a 1992, och ändrat sin linje. Utgå istället från deras nuvarande linje, först och främst. Historiska frågor bör också redas ut i skenet av den nuvarande linjen.
    Läs till exempel artikeln på sid 600 i https://www.bannedthought.net/Philippines/CPP/Sison/SelectedWritingsOfJoseMariaSison-2020-UpsurgeOfPeople'sResistance.pdf

    @Anonym. Det är lättförståeligt att Senderister/Gonzalister inte gillar JMS’s kritik av dem och hans försvar för den genuina Maoismen.

    Själv kommer jag att fortsätta studera frågan innan jag drar en definitiv slutsats.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här