Solna: Orolig väntan på domstolsbeslut

I Bergshamra i Solna väntar oroade hyresgäster på hyresnämndens dom om bostadsbolaget Signalistens aviserade renoveringar.

Enligt Signalisten har Bergshamras 60-talshus akuta renoveringsbehov.

304 lägenheter berörs av den kommunala bostadsstiftelsens planer på att totalrenovera och byta ut allt från el och stammar till kök, golv och badrum.

Men de boende är emot och ärendet ligger hos hyresnämnden. Oddsen är emot dem, hyresvärden får nästan alltid rätt i i renoveringstvister. Men grannarna är hoppfulla.

Jan Bagge har samlat grannarna i sitt vardagsrum på Björnstigen. Han flyttade in i fyran när huset byggdes 1961.

– Våra bostäder håller hög standard, de har ju underhållits. Köken är jättefina, jag har nymålade väggar och satte in ny toalett i fjol. Vissa har helt nya badrum. Allt det här är Signalisten nu beredda att blåsa ut. De raderar våra hem, allt för att få höja hyrorna, säger Jan till tidningen Mitti.

En hyreshöjning på 55 procent skulle tvinga bort minst hälften av de boende från området. Oron är stor. Striden har pågått i över två år. Om domen i hyresnämnden blir till Signalistens fördel kommer man troligtvis att överklaga till hovrätten.

– Vi som bor här är vanligt folk, barnfamiljer, ensamstående och äldre, många över 80 år. Känslan är att Signalisten vill ha oss härifrån. Men var ska man ta vägen?

Beslut i hyresnämnden meddelas före årsskiftet eller i början av 2022.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här