Debatt: En synpunkt på “Communist internationals” senaste uttalande

Uttalandet som i det stora hela är helt okej ur min synvinkel innehåller en olycklig del som jag uppfattar som ett stöd för en vänsteropportunistisk linje.

Vänsteropportunister tycker mycket om att “prata om väpnad kamp” men det tycker inte om att göra det hårda arbete som krävs för att rörelsen ska komma en millimeter närmre en socialistisk revolution som måste vara ett massornas verk, ett massornas krig, med, av, och för massorna.

Ur uttalandet: “It is the duty of communists to see what the masses want, to assume our role as the proletarian vanguard and to lead and direct their struggles against the oppressors and exploiters by resolutely applying revolutionary violence and the relentless and inseparable struggle against opportunism”.

Komintern var mycket noga med att driva en linje som ledde till att partierna skulle få nära band till massorna. Partierna förväntades intressera sig för “arbetarlivet trivialiteter”.

Även PKP som faktiskt lyckades utveckla en kraftfull revolution hade detta fokus vilket de skriver om i Masslinjen:

“I vårt parti, under inledningen, krävde Ordförande Gonzalo att ingen av oss, aldrig någonsin, skulle tvivla på massorna och bekämpa de som var blinda och döva för massornas röst, lyssna till det minsta lilla rykte och fästa avseende vid deras konkreta och vardagliga problem. Man lurar aldrig massorna, inte heller tvingar man dem.”

Uttalande har följande underrubrik:

“LET’S END EXPLOITATION AND OPPRESSION WITH REVOLUTIONARY VIOLENCE IN EVERY CORNER OF THE WORLD”

De får det att låta som om det enda som räknas är revolutionärt våld. Det är ideologiskt godis för de småborgare i Europa som inte vill göra massarbete och som i Maos namn driver en vänsteropportunistisk linje. Kampformerna måste anpassas till stämningarna hos massorna och kampen måste ofta stegvis radikaliseras för att den ska kunna drivas med massornas stöd.

En bättre rubrik vore: “LET’S END EXPLOITATION AND OPPRESSION WITH ALL MEANS NECESSARY IN EVERY CORNER OF THE WORLD”

/ Sven Laurin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här