Sundsvall: Protester mot besparingar på skolan

Förslag på besparingar på 95 miljoner inom nästan alla skolverksamheter i Sundsvall ledde till massiva protester och manifestationer från skolpersonal och föräldrar i slutet av 2021, Sparkraven sänktes i mitten av december till cirka 70 miljoner.

Men läraren Katarina Wallner som är initiativtagare till protesterna ser besparingarna som en katastrof.

Vi kommer inte ge oss, säger läraren Katarina Wallner till tidningen Läraren.

Men Sundsvalls kommun backar inte från sparkraven.

Ilskan mot besparingarna är stor bland lärare och övrig skolpersonal. Den har växt fram under år av tuffa de senaste åren. 250 årsarbetare har redan fått lämna sina arbeten under de senaste 18 månaderna och fyra skolor plus ett par skolmoduler har lagts ned. Därutöver har det gjorts stora besparingar på administration.

Och nu ska ytterligare 70 miljoner sparas under 2022.

Droppen som fick bägaren att rinna över för många skolanställda i Sundsvalls kommun var en liten film på 4 minuter där skoldirektören redogjorde för det ekonomiska läget. Den skickades ut den 25 november i fjol för att visas för personalen på alla skol- och förskolenheter. Budskapet uppfattades av personalen som att de nu bara skulle ställa upp, kroka arm och ta sig igenom besparingarna tillsammans. Det fick många anställda att se rött efter år av besparingar.

Den 30 november i fjol gick över 500 lärare, föräldrar och barn ut i massiv manifestation mot besparingarna på Stora torget i Sundsvall. Manifestationen hade föranletts av att läraren Katarina Wallner på tre veckor i november fått med sig hälften av Sundsvalls drygt 3 000 skolanställda i Facebookgruppen ”På våra bara knän”. Därefter startades även en offentlig grupp där drygt 3 300 föräldrar och andra kommuninnevånare gick med.

Tillsammans gick sedan lokalfackliga från Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Kommunal och samlade in vittnesmål i ett 20 sidigt dokument på hur år av besparingar drabbat elever och lärare i deras verksamheter i Sundsvall.

I mitten av december skrevs besparingskraven ned från 95 till cirka 70 miljoner men kampen kommer att fortsätta mot besparingarna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här