Varför är Sverige miljardärtätast i OECD?

Sedan 1996 har antalet miljardärer i Sverige ökat från 28 till dagens 542. Sverige är faktiskt miljardärtätast per capita i OECD.(1) Inte ens USA, Ryssland, Japan, Tyskland, England eller Australien kan slå Sverige i denna gren, där Sverige befinner sig på sjätte plats. Sverige överträffas endast av skatteparadis som Monaco, Saint Kitts & Nevis, Lichtenstein, Guernsey och Hongkong.

Förmögenheten för Sveriges miljardärer i förhållande till BNP har också stigit de senaste 25 åren från 6 procent till 68 procent av landets bruttonationalprodukt. Detta betyder att inkomstklyftorna i Sverige är större än vad de är i till exempel USA. Samtidigt lever cirka 400 000 personer i Sverige i så kallad materiell och social fattigdom. Enligt SCB klarar dessa personer inte av att betala oförutsedda utgifter, ha en tillräcklig uppvärmning av bostaden eller delta i sociala aktiviteter, så som en middag med vänner, minst en gång i månaden.

Varför har det blivit så? Det beror på olika borgerliga och socialdemokratiska regeringar har krattat manegen för denna förmögenhetsöverföring.

1. Den socialdemokratiska regeringen avskaffade arvs- och gåvoskatten 2005 med stöd av Vänsterpartiet.

2. Den borgerliga regeringen sänkte fastighetsskatten 2006 till 0,75 procent med ett maxtak på 8 000 kronor. Men rätten till skatteavdrag för bolåneräntor bibehölls.

3. Den borgerliga regeringen avskaffade år 2007 förmögenhetsskatten.

4. Den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen, med stöd av V, C och L, avskaffade 2020 den s.k. värnskatten, vilket innebar att människor med en inkomst på över 58 000 kr i månaden slapp betala en femprocentig skatt på överstigande belopp.

5. Alliansregeringen införde investeringssparkonton (ISK) 2012. ISK är en sluten portfölj där svenska medborgare kan samla sina fonder, aktier och andra värdepapper till en förmånlig avgift och skattekvot. Tidigare beskattades all vinst från sålda värdepapper med 30 procent.

6. Samtliga regeringar har behållit momsen, som är en indirekt skatt på varor och tjänster lika för alla, men som drabbar de som måste lägga en större andel av sin inkomst på livsnödvändigheter, exempelvis mat, hårdast.

  1. OECD är en ekonomisk samarbetsorganisation med 38 medlemsländer, huvudsakligen från Europa, Nordamerika, Japan, Oceanien och några länder i Sydamerika.

Grafik: Proletären

Förmögenheten för Sveriges miljardärer i förhållande till BNP har också stigit de senaste 25 åren. Från 6 procent till 68 procent av landets bruttonationalprodukt.

Sammanlagt betyder detta att inkomstklyftorna i Sverige är större än vad de är i till exempel USA.

Pandemin har varit en bidragande faktor till denna utveckling. På bara två år har miljardärerna ökat sin förmögenhet med det dubbla, mycket tack vare en stark börsutveckling, värdeökning av fastigheter och en stark IT-bransch.

Världens rikaste familjer har blivit ännu rikare under coronakrisen

På den motsatta sidan av denna utveckling går det att läsa rapporter från Oxfam som menar att 160 miljoner människor runt om i världen har kastats in i fattigdom under de senaste tre åren. Detta beror på, enligt Oxfam, ett ”riggat” system som utövar en form av ”våld” där en människa dör var fjärde sekund på grund av sin låga ekonomiska position i klassamhället.

Ser man till Sverige så lever cirka 400.000 personer i så kallad materiell och social fattigdom. Enligt SCB klarar dessa personer inte av att betala oförutsedda utgifter, ha en tillräcklig uppvärmning av bostaden eller delta i sociala aktiviteter, så som en middag med vänner, minst en gång i månaden.

De superrikas hyckleri i Glasgow – anlände i 400 privatplan

Reformerna som gynnat de superrika

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här