Stockholm: Fortsatta utförsäljningar av offentligt ägda fastigheter

Privatiseringen av fastigheter i Stockholm fortsätter. 25 förskolor, tio skolor, fem äldreboenden, tre LSS-verksamheter, 19 hyreshus med över 1 500 hyresrätter och nu senast Vällingby centrum har sålts ut. Förut var det den borgerliga Alliansen som stod för utförsäljningarna men sedan 2018 är miljöpartiet en del av det ”blågröna” styret i Stockholm. Det är fastigheter med lägenheter, skolor, äldreboenden, idrottshallar och centrum som säljs, ofta till ett underpris där privata fastighetsbolag kan göra stora vinster.

För innevånarna i Stockholm betyder det att mer om mer av skattepengarna kommer att gå till lokalkostnader och utrymmet för lärare, förskollärare och omsorgspersonal blir mindre och mindre.

Kommuninvest, ett lånebolag som ägs gemensamt av Sveriges kommuner har nyligen publicerat en rapport som visar att det alltid är billigare att låta kommunen äga samhällsfastigheter än att hyra in sig hos en privat fastighetsägare. Kommuner får låna billigare än privata bolag och har inga krav på att skapa vinst till sina ägare. Om kommunen säljer sina egna skolor för att sedan hyra in sig betyder det mer skattepengar till fastighetsägarna och mindre till utbildningen.

För hyresgäster i de berörda fastigheterna innebär utförsäljningarna ofta höjda hyror, något vi sett många exempel på runt om i landet.

Inom den politiska oppositionen i Stockholm var det många som hade hoppats på att Miljöpartiet skulle bryta sig loss från Moderaterna inför valet i september. Men Miljöpartiet har valt att fortsätta att gå hand i hand med Moderaterna i utbyte mot cykelbanor och trädplanteringar. Återigen ser vi att det inte går inte att lita på de politiska partierna. Alla som röstade på Miljöpartiet i Stockholm för fyra år sedan och trodde att det var en röst på ”vänstern” borde känna sig väldigt besvikna. Organisera ett lokalt motstånd istället för att hoppas på förändringar via valsedeln!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här