Info: Mobilisera för klimataktion! 30 maj – 2 juni

Stockholm +50.

Det blir stora miljömanifestationer i Stockholm den 30 maj till 2 juni. Mobilisering och organisering pågår för fullt. Vi publicerar här ett upprop från Stockholm +50 Klimataktion.

Stockholm +50 är en FN-konferens med miljötema, som svenska regeringen arrangerar på Älvsjömässan torsdag och fredag den 2–3 juni 2022. Då är det 50 år sedan FN arrangerade sin första miljökonferens (inte miljödag), i Stockholm.

Det nystartade nätverket Stockholm+50, som har initierats av bl.a Alternativ Stad och Jordens Vänner kommer att arrangera en stor klimatdemonstration och -manifestation i Stockholm city, onsdag den 1 juni samt uppmana till samtidiga globala aktioner samma dag. FridaysForFuture planerar en stor demonstration fredag den 3 juni.

 MANIFESTATIONS-gruppen

Fokus: onsdag den 1 juni = Global Day of Action

består av följande arbetsgrupper:

1: a junigrupp. Ansvarar för programmet och det praktiska. Kontaktar redan nu talare och artister.

Kravgrupp. En rad skarpa krav som inte ger utrymme för blaha-svar av makthavarna är ett centralt inslag den 1: a juni. Sedan en tid samlas krav på svenska makthavare in. Vi ska också bestämma vilka internationella makthavare vi ska kravställa, och med vilka krav.

Raggningsgrupp. Nätverket har nu 35 medverkande organisationer. Vilket bör mångdubblas för att vi ska ha en stark bas att arbeta från, för att bredda sakkunskaperna och för att visa världen att folkrörelser i samverkan kan göra skillnad.

Kulturgrupp. Kontaktar hela kultursektorn för att få den att göra film, teater, konst, poesi, musik etc i de aktuella frågorna. Inkl studerande inom kultursektorns utbildningar.

Onsdagsgrupp. Skapar med början i mars evenemang vid lunchtid på Sergels torg på onsdagar och på onsdagskvällarna publika program på ABF-huset. Allt för att bygga upp en stark opinion inför FN-konferensen.

Maila info (at) stockholmplus50.se eller ring Göran Folin, +46 (0)73 11 88 om du vill engagera dig/veta mer om ovanstående arbetsgrupper.

 GLOBAL DAY

Grupper och organisationer ute i världen uppmanas till aktioner den 1 juni.

Så skedde 1972 och i COP26 – Glasgow i höstas, vid tiden för FN:s klimatmöte.

Maila Per Janse  per.janse (at) gmail.com +46 (0)70 666 42 50 om du vill engagera dig/veta mer.

 FOLKETS FORUM

Vidare kommer nätverket att arrangera ett ”Folkets Forum” för miljö och global rättvisa (troligtvis i ABF-huset eller Kulturhuset) 30 maj – 1 juni, med seminarier, panelsamtal och utställningar. Forumet har både ett gemensamt planerat program och en självorganiserad del där organisationer kan genomföra egna aktiviteter, gärna tillsammans med andra. Forumet planerar också påverkan av den officiella FN konferensen 2–3 juni och verkar för att folkrörelser ordnar strategiska sessioner under forumet för att diskutera folkrörelsers fortsatta samarbete. Vi hoppas detta kan bli en möjlighet att manifestera gemensamma intressen för många folkrörelser som arbetar för klimatet, miljön, fred, social och ekologisk rättvis omställning, internationell solidaritet, kvinnors, migranters, arbetare och bönders rättigheter, mot rasism och storföretagens växande makt.

Kontakta Tord Björk, tord (at) bjork.gmail.com, +46 (0)722 15 16 90 om du vill engagera dig/veta mer om Folkets Forum.

Även olika högskolor och kyrkor planerar att ha seminarier och andra aktiviteter under/i anslutning till Stockholm+50. Förhoppningen är att även teatrar, biografer och andra kulturinstitutioner skall ha arrangemang med miljöteman.

Vi kommer även att delta i anslutning till FN-konferensen, även om antalet personer som får ackreditering från respektive organisation kommer att vara begränsat.

För mer information se hemsidan för Stockholm +50: https://stockholmplus50.se/. Kontaktuppgift: info (at) stockholmplus50.se.”

https://klimataktion.se/event/stockholm-50/

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här