Se upp för ombildnings-konsulter

På Bjursätragatan i Rågsved i södra Stockholm har hyreslägenheter ombildats till bostadsrätter. En majoritet av de boende röstade för, men det visar sig att Ombildningskonsulten Restate hade låtit sju personer från Halmstad skriva sig i huset under omröstningen.

För nästan tre år sedan öppnade hyresvärden, ett dotterbolag till fastighetsägaren SIG Invest, för möjligheten att ombilda huset till bostadsrätter. Ombildningskonsulten Restate, störst i Stockholms län, enligt sig själva till och med störst i Sverige på ombildningar, anlitades som hjälp.

Om hyresgästerna själva fått bestämma hade ombildningen i Rågsved inte röstats igenom. Att den ändå gjorde det beror på en grupp som folkbokförde sig på Bjursätragatan några dagar i början av 2020. Lägligt nog runt det datum när hyresgästerna skulle rösta om framtiden för sitt boende.

Föreningens köpstämmoprotokoll som finns hos Lantmäteriet, visar vilka som röstat ja till ombildningen. Sju personer som röstade för ombildningen har bara varit skrivna på fastigheten under en knapp tvåveckorsperiod då omröstningen skedde. De har röstat ja via fullmakt, för att sedan åter skriva sig på sin tidigare bostadsort, Halmstad.

En i gruppen, som enligt folkbokföringen lämnat sin Halmstadsvilla för en etta i Rågsved under några dagar och flyttade sedan tillbaka igen, är en närstående till Patrik Rosén, VD på Restates.

Till tidningen Hem och Hyra säger Patrik Rosén: ”Jag fick uppdraget att lösa det. Jag erbjöd ett antal personer i min bekantskapskrets att bli hyresgäster. Så kunde ombildningen genomföras.”

Och de som bor i huset är nu överkörda, de som inte får lån tvingas flytta eller bli hyresgäster i en bostadsförening. Fastighetsägaren tjänar en massa pengar och antalet hyresrätter i Stockholm blir ännu färre.

Sådan är kapitalismen…..

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här