Seger för vårdstudenter

I februari undertecknade 900 studenter ett kravbrev till Region Västra Götaland med krav på högre löner och fyra veckors introduktion. Nu tar cirka 200 av dem examen, och de har fått igenom sina krav.

Idén till kravbrevet föddes under en föreläsning på sjuksköterskeprogrammet vid Göteborgs universitet. Studenterna informerades om den tuffa arbetssituation som väntade dem efter examen, och läraren redogjorde för olika tecken på utmattningssymptom.

Kursdeltagare reagerade på situationen inom vården och formulerade ett brev till Region Västra Götaland, med krav på minst 30 000 kronor i ingångslön och fyra veckors introduktion. 932 studenter undertecknade uppropet, som skickades till sjukhusledningar och regionpolitiker.

Ett instagramkonto startades också där studenter uppmanades att dela med sig av sina erfarenheter från löneförhandlingar och varje gång någon tackade nej till en tjänst kom det många kommentarer och det peppade andra att göra likadant.

När cirka 200 av studenterna från Göteborg, Varberg, Trollhättan, Borås och Skövde nu lämnar utbildningarna visar det sig att uppropet gett effekt. Tidigare ingångslöner i Västra Götaland på 26 000–28 000 har höjts rejält, och ingen behöver lägga sig under 30 000 kronor i ingångslön vilket var otänkbart för ett halvår sedan.

Organisering och kamp lönar sig och studenternas aktion kan tjäna som ett exempel för andra grupper.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här