Debatt: Ny amerikansk maoistisk tidskrift på nätet

Maoist Communist Union i USA har börjat utge en teoretisk tidskrift på nätet, Red Pages. Den har hittills utkommit med två nummer och artiklarna är genomarbetade. Nr 1 innehåller intressant linjekamp mot gonzalisterna i Brasilien, varvid bl.a. Afghanistan Kommunistiska Parti (Maoisternas) kritik mot ett 1-majuttalande, som ett antal latinamerikanska och europeiska maoistiska organisationer publicerade 2018, refereras. Nr 2 innehåller många nya översatta texter om Mao från 1975-6, bland annat om “de fyras gäng” och linjekampen i Kina. Mao Zedong säger vid ett tillfälle 1975:

Fungera inte som det fyras gäng, gör det inte längre, varför fortsätter ni? Varför inte enas med de fler än tvåhundra medlemmarna av centralkommittén? Att fungera som en minoritet är inte bra, det är alltid dåligt. Denna gång är det ett misstag, självkritik är nödvändigt.” 1

Han anklagade också Zhou Enlai och Hua Guofeng för att bilda ett “gäng” liksom en regional gruppering. Det är uppenbart att Mao Zedong 1975, ett år före sin död, var mycket orolig för partiets fortsatta enhet. Samtidigt visar referatet från mötet i Beijing den 3 maj 1975 att Mao Zedong fortfarande var fullt vital rent intellektuellt, trots att han vid den tidpunkten led av hypoxi, en slags syrebrist.

De båda numren hittar man här:

https://www.bannedthought.net/USA/MCU/RedPages/RedPages-01-Jan2021-rev3.pdf

https://www.bannedthought.net/USA/MCU/RedPages/RedPages-02-Jan2022-r2.pdf

1 “Don’t function as a gang of four, don’t do it any more, why do you still do it?”23 Why not unite with the more than two hundred members of the Central Committee)? Functioning as a minority24 is no good, it is bad at all times. This time there is a mistake, self-criticism is needed still.” 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här