Inflationen tar sitt grepp om Europa

Efter en lång period av låg inflation stiger nu kostnaderna snabbt för medborgarna i EU. Återigen ställs den europeiska centralbanken inför stora problem, ska man tillåta en skyhög inflation i delar av unionen eller ska man slå till med räntehöjningar? Hittills har man legat kvar på en styrränta på 0%.

Euro-området är inte en fungerande enhet och genom åren har kriserna avlöst varandra. Det tillfälliga lugn som rått sedan Greklands skuldkris kan nu vara över. Den genomsnittliga inflationen inom Euro-området var i maj 8,1 procent men några länder har idag en väldigt hög inflation, som Grekland på 11,3 % och Estland på 20%.

Inflationen i Sverige låg i maj på 7,3%, långt över Riksbankens mål på 2%. Prisökningarna urholkar lönerna och de allra flesta får mindre kvar i plånboken. De som har låga inkomster och små marginaler drabbas som vanligt hårdast, speciellt nu då det är matpriserna som stiger mest.

Vi står inför en kommande lönerörelse och arbetarklassen måste kräva kompensation för prisökningarna. Men många inom makteliten i Sverige tycker att lönekraven måste hållas nere och att kostnaderna för inflationen ska skyfflas över på de som redan har det sämst.

Det är upplagt för konflikter och arbetarklassen tvingas återigen att försvara sina reallöner.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här