Ukraina krossar arbetsrätten: ”sovjetisk”

Ukrainas parlament planerar slakta arbetsrätten genom lag 5371 som innebär att alla företag med färre än 250 anställda kommer att undantas från stora delar av Ukrainas befintliga arbetslagstiftning, inklusive skyddslagstiftning. I stället ska dessa företag fritt få formulera anställningsvillkor i individuella avtal med sina anställda.

Arbetsgivare kommer kunna införa ultraflexibla individuella kontrakt. Allt från arbetstid och raster till semester och övertid kommer att regleras på individnivå, säger Vitaliy Dudin, jurist och ordförande för vänstergruppen Sociala rörelsen.

70 procent av Ukrainas arbetstagare kommer att beröras.

Tagits fram av lobbyister

Samma förslag stoppades i fjol. Den gången avslöjade läckta dokument att lagförslaget tagits fram av lobbyorganisationer med ekonomiskt stöd av den brittiska biståndsmyndigheten UK Aid. Skandal, menade fackföreningarna.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här