Palestina: Hårt motstånd mot nya fördrivningsförsök

De senaste veckorna och månaderna har bosättare och ockupationsstyrkor eskalerat situationen i stora delar av Västbanken. Invånare har brutalt fördrivits, berövats sin mark och dödats. Svaret har blivit ett hårt motstånd från befolkningen sida.

I juni utbröt sammandrabbningar mellan ockupationsstyrkor och palestinier efter att ockupationsstyrkorna stormat byn Silwad, nära Ramallah på Västbanken. Nära byarna Beita och Beit Dajan, söder respektive öster om staden Nablus, och nära byn Kafr Qaddum, öster om staden Qaqilya, försvarade sig invånarna mot en attack från israeliska styrkor. Minst 130 palestinier sägs ha skadats enbart i dessa strider. Bland de skadade fanns tre som sköts med med skarp ammunition och nio andra skadades av gummikulor. Israeliska soldater sköt och dödade en 16-årig palestinier i en by öster om Ramallah.

Söndagen den 26 juli bröt strider ut igen i flera byar nära Nablus och Jenin. Israeliska bosättare stormade byarna och förstörde brunnar som behövs för invånarnas vattenförsörjning. Minst 80 palestinier ska ha skadats här. Men invånarna i byarna kämpade massivt mot inkräktarna och reste barrikader gjorda av brinnande däck, så att de till slut lyckades driva iväg bosättarna.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här