Kongo: Aktioner mot imperialisternas FN

Den 25 juli stormade flera hundra människor FN:s bas i Goma i östra Kongo. Det finns över 120 reaktionära väpnade grupper i detta område, och några av dessa attackerar regelbundet byar och dödar civila.

Befolkningen har enligt uppgift tappat tålamodet och protesterar mot att FN-styrkorna inte gör något för att stoppa våldet de utsätts för, och kräver att de lämnar landet. FN:s “fredsbevarande” styrkor har varit utplacerade i Kongo i mer än 20 år. Förutom Kongo är de även stationerade i andra afrikanska länder och brott mot folket från FN-truppernas sida har rapporterats gång på gång, och det finns ett växande motstånd bland lokalbefolkningen.

Demonstranterna blockerade vägar och skrek slagord mot FN. Sedan tog de sig in i högkvarteret. Där ska de ha slagit sönder rutor och konfiskerat datorer, möbler och andra föremål. FN-trupperna använde tårgas för att driva bort demonstranterna från basen, Under protesterna som fortsatte dagen efter dödades tre FN-knektar av folkmassan, med vapen som sades ha beslagtagits i en tidigare operation mot den kongolesiska nationella polisen.

Tolv civila dödades också och många skadades när “säkerhetsstyrkorna” använde tårgas och vapen mot demonstranterna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här