Bidragssnyltarna i riksdagen

Särskilt de borgerliga riksdagspartierna brukar förespråka den s.k. arbetslinjen. Andra partiföreträdare i riksdagen kan ondgöra sig över den retoriken. Men hur är det då med riksdagsledamöter, som har hoppat av från riksdagen eller blivit bortröstade? Dessa har rätt till en s.k. inkomstgaranti, som är ett slags omställningsstöd. Riksdagens arvodesnämnd föreskriver på riksdagens hemsida:

Syftet med inkomstgarantin är att skapa en ekonomisk trygghet för en ledamot i den omställningssituation som uppstår när han eller hon lämnar riksdagen. Garantin är inte avsedd som en varaktig försörjning. ”

I maj 2022 visade det sig att den förre riksdagsledamoten för Miljöpartiet, Mikael Johansson, tolv år efter att han hade lämnat riksdagen fortfarande fick inkomstgarantin, som uppgick till 41 351 kronor i månaden.

Moderaten Jan-Evert Rådhström, som lämnade riksdagen 2014, uppbär också inkomstgaranti. Trots att hans företag har gått med 800 000 kr i vinst de senaste åren, behöver han fortfarande omställningsstöd, låt vara att han nöjer sig med 14 000 kr i månaden.

Socialdemokraten Christer Adelsbo ”har laddat batterierna” sedan 2015 och får fortfarande 43 420 kr i månaden.

Den tidigare talmannen Urban Ahlin, som 2017 ifrågasatte tågordningen att riksdagsledamöter kunde få ta del av inkomstgarantin genom att rulla tummarna, får själv numera en inkomstgaranti på 34 552 kr i månaden. Han har inte desto mindre haft jobb som ambassadör i Kanada sedan 2019.

Vänsterpartisten Rossana Dinamarca, som har två barn och som numera studerar juridik, har inte behövt låna några studiemedel från CSN, eftersom hon kan ta ut 53 082 kronor i månaden i omställningsbidrag.

Detta var bara ett axplock. Dessutom finns det en och annan riksdagsledamot, som överhuvudtaget inte delar i riksdagsarbetet, men som ändå kvitterar ut sin lön. Hur kan det gå till så här? Enkelt: Riksdagens ledamöter bestämmer själva om sina löner och utbetalningsvillkoren. Då kan man vara vidsynt. Det är väl bekvämt att inte ha någon press på sig?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här