Val 2022: Riksdagens laglösa och penningstinna partier vill bara ha mer och mer

TV4 genomförde nyligen en undersökning om hur riksdagspartierna förhöll sig till lagen om insyn i finansiering av partier (2018:90). Denna lag säger att alla större ekonomiska bidrag måste redovisas hos Kammarkollegiet så att de också blir offentliga.

TV4 skickade en mångmiljonär som skulle höra av sig till riksdagspartierna för att se om de ville ta emot en donation på villkor att den var anonym. Det var bara tre riksdagspartier som sade direkt nej, d.v.s. Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det var kanske inte så märkligt att Centerpartiet sade nej, eftersom det är ett mycket rikt parti efter att ha sålt sin tidningspress. De övriga riksdagspartierna diskuterade ivrigt olika upplägg med mångmiljonären för att kunna runda lagen. Det har bara fått konsekvenser i två av partierna, Socialdemokraterna och Liberalerna, där ansvariga som har figurerat i reportaget har fått gå. Hos Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, gängkriminalitetens främsta motståndare enligt egen utsago, är det lugnt.

Till saken hör att riksdagspartierna alla får generösa partistöd, som finansieras av skattepengar, och egentligen behöver de inte så många medlemmar längre. Det är inte medlemmarna som längre finansierar partiernas verksamhet. I vissa partier behöver man bara betala 50 à 100 kr om året i medlemsavgift. Det räcker med att riksdagspartierna passerar 4-procentsspärren. Faller ett riksdagsparti ur riksdagen får det omställningsbidrag liksom de enskilda riksdagsledamöterna i partiet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här