Fillippinerna: 5 843 brott mot de mänskliga rättigheterna under Dutertes sista 6 månader vid makten

Filippinernas kommunistiska parti karakteriserade de sista sex månaderna av president Rodrigo Dutertes mandatperiod som “dränkt i blodet från offren för hans misslyckade fullskaliga krig.” I en rapport som publicerades den 16 juli dokumenterar Filippinernas kommunistiska parti 137 händelser med sammanlagt 5 843 enskilda övergrepp som begåtts av Dutertes säkerhetsstyrkor under perioden januari till juni 2022.

Av dessa var 40 offer för utomrättsliga avrättningar och sju andra överlevde mordförsök. 166 är offer för godtyckliga gripanden och frihetsberövanden. Mer än 91% av offren, 5 342 personer, drabbades av tvångsevakuering och fördrivning från sina samhällen, och olika former av ekonomiska blockader.

“Mängden offer”, hävdade Filippinernas kommunistiska parti, “är inte bara siffror. Varje siffra i sammanräkningen av regimens övergrepp tillhör ett namn på en bonde, ursprungsbefolkning, arbetare och andra förtryckta klasser.”

Rapporten framhåller också “hänsynslösheten” hos Duterte-regimens säkerhetsstyrkor och dess brott mot internationell humanitär rätt. Från januari till juni 2022 dödade personal från Filippinernas väpnade styrkor och filippinska nationella polisen minst 15 röda krigare och lokala revolutionär ledare som var krigsfångar.

Filippinernas kommunistiska parti rapportera om bortförandet av fredsaktivisten Pedro Codaste och en gerillakämpe från Nya Folkarmén i Cagayan de Oro i januari. Båda var svårt sjuka i olika sjukdomar när de bortfördes. Den 4: e infanteridivision dumpade de torterade kropparna i grannprovinsen Bukidnon ett par dagar senare och hävdade felaktigt att de två dödades i en väpnad strid.

I rapporten lyfts också minst 44 fall av kränkningar av de mänskliga rättigheterna som var direkt relaterade till presidentvalet i maj 2022. Det handlar bland annat om sju offer för utomrättsliga avrättningar och sex tvångsfördrivningar. Rapporten rapporterar också om 24 fall av hot, trakasserier och hot mot organisatörer och anhängare av oppositionspartialliansen Makabayan.

Samtidigt kritiserade Filippinernas högsta domstol den 23 augusti gripandet av fackföreningsorganisatörerna, Elizabeth Magbanua och Alipio Juat, som enligt uppgift bortfördes av statliga säkerhetsstyrkor den 3 maj och sedan dess har varit försvunna. Högsta domstolen ställde sig på offrens familjer och arbetskamraters sida om slog fast att “deras rätt till liv, frihet och säkerhet har kränkts genom deras försvinnande” och beordrade militären att svara på stämningen inom 72 timmar.

Pedro Codaste killing in the Philippines
Fredaktivisten Pedro Codaste dödad av ,militären. Foto: peoplesdispatch.org

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här