Italien: Fackliga ledare för SI Cobas arresterade

I mitten av juli greps sex fackliga organisatörer tillhörande fackföreningarna SI Cobas och USB i Piacenza i norra Italien. Bland de gripna finns SI Cobas grundare Aldo Milani. Detta har lett till stora protester runt om i Italien och solidaritetsdemonstrationer utanför italienska ambassader i flera europeiska länder.

Gripandena är en attack på strejkrätten och ett försök att kriminalisera fackföreningar.

De fackliga organisatörerna står bland annat anklagade för att ha genomfört otillåtna demonstrationer, kriminellt samröre, våld mot tjänsteman, störning av allmän ordning och sabotage. Över 100 medlemmar aktiva i fackföreningen, i olika delar av landet, utreds för liknande anklagelser.

SI Cobas och USB, Unione Sindacale di Base, är två italienska fackföreningar som organiserar tusentals migrantarbetare i logistiksektorn. De senaste åren har de genomfört ett flertal uppmärksammade strejker och blockader på bland annat FedEx, GLS, Leroy Merlin, Nippon Express, Xpo Logistics och Amazon i Piacenza.

Staden, som ligger i regionen Emilia Romagna, är en logistisk knutpunkt för de största lagren i landet, där det arbetar över 10 000 personer. Migrantarbetares arbetsvillkor inom lagerbranschen i Italien är ofta svåra och lönerna låga, men samtidigt organiserar sig många fackligt för bättre villkor.

Den snabba mobiliseringen av stöd till de gripna arbetarna har gett resultat. I början av augusti konstaterade undersökningsdomstolen i Bologna att anklagelsen om “kriminell förening” formulerad av åklagarmyndigheten i Piacenza mot Aldo Milani, Carlo Pallavicini, Mohamed Arafat och Bruno Scagnelli från SI Cobas är helt ohållbar och därför avbröts husarresten.

Den snabba och stora solidariteten med strejker, protester och demonstrationer i hela Italien har varit framgångsrik.

Stöd migrantarbetarnas kamp!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här