På Fyrspannsgatan 162 i Stockholmsförorten Hässelby har 100 hyresgäster fått aviseringar om att de omedelbart måste flytt.

Genom ett anslag som sattes upp i porten i mitten av september fick hyresgästerna information om vad som skulle hända om de inte tömt lägenheten till den 30 september och städat på det sätt bolaget krävt.

”Om inte lägenheten är tömd och flyttstädad kommer vi att behöva tömma den åt dig/er, vilket innebär att ni ej får er deposition tillbaka och era tillhörigheter blir konfiskerade.”

Bolaget är privatägda Rent Xpress, den sista länken i en kedja av bolag som hyrt ut lägenheterna.

Depositionen på 10.000 kronor är en månadshyra i förskott, hyran för lägenheterna på 20-25 kvadrat är mellan 10.000 och 12.000 kronor.

Hyresgästerna skulle vara ute senast den 30 september, och under veckan som gick flyttade de vräkta hyresgästerna ut. Massvräkningen övervakades av polis och socialtjänsten som såg till att de mest behövande i alla fall fick husrum över natten.

Fastigheten på Fyrspannsgatan i Hässelby Strand ägs av ”Svenska Nyttobostäder” som ägnar sig åt uthyrning av företagslägenheter. Svenska Nyttobostäder skrev ett blockhyresavtal med likaledes privata” Essens of Living” som skulle hyra ut lägenheterna.

Det bolaget skrev i sin tur ett avtal med TTS Holding AB/Rent Xpress som hyrde ut lägenheterna till privatpersoner.

Svenska Nyttobostäder – som hävdar att företaget inte hade en aning om Essens of Livings och Rent Xpress interna avtal och hur de båda bolagen skött uthyrningen – är ett dotterbolag till fastighetsjätten ALM Equity med ett börsvärde på 7,25 miljarder kronor. Bolagets storägare är Joakim Alm med en privat förmögenhet på minst fem miljarder kronor.

Thomas Traneving är storägare i Rent Xpress. Bolaget redovisade sommaren 2021 ett eget kapital på drygt 44 miljoner kronor.