Den nya folkarmén (New Peoples army NPA) inledde, mellan den 5 och 14 september, fyra väpnade offensiver mot Manilas säkerhetsstyrkor i provinserna Sorsogon och Agusan del Sur samt på Negros Island.

NPA-Sorsogon genomförde en partisanoperation den 5 september som resulterade i att den filippinska nationalpolisens agent Israel Rebosura, dödades i Sityo Cagduyong, Sorsogon. Rebosura var en beväpnad underrättelseagent som upprättat ett nätverk av polisinformatörer i byarna i Pilar.

I Negros Occidental överföll NPA mer än 30 soldater från Filippinernas 94:e infanteribataljon i ett bakhåll när de patrullerade i byn Buenavista i Himamaylan City den 6 september. Soldaterna flydde och tog med sig sina skadade.

Den 10 september inledde NPA:s Leonardo Panaligan-kommando i Negros Oriental en prickskytteoperation mot en PNP-station i Sityo Parkingan, byn Trinidad, Guihulngan City, och dödade en polisman. Dagen därpå dödades en soldat från arméns 62:a infanteribataljon i en annan krypskytteoperation från NPA i byn Tuko Gamay. Armésoldaterna hade slagit läger i närheten av samhället, vilket var ett klart brott mot internationell humanitär rätt.

Samtidigt i Agusan del Sur låg NPA:s röda kämpar i bakhåll för de kombinerade trupperna från armens 26:e infanteribataljon, 41:a divisionens rekognosceringskompani och specialstyrkor i bergsområdet i byn Moretola, i staden San Luis, den 14 september.