Tusentals människor deltog i protestaktioner i olika delar av Filippinerna och runt om i världen den 21 september för att uppmärksamma 50-årsdagen av att den framlidne diktatorn Ferdinand Marcos Sr. krigslagar från 1972. Demonstranter i Australien, Thailand, Hongkong, Nederländerna, USA och Filippinerna fördömde familjen Marcos’ återkomst till makten och fördömde den historiska revisionismen och skönmålningen av de grymheter som begicks under diktaturen.

I Metro Manila i Filippinerna gick omkring 8 000 personer ut på gatorna och skanderade ”Aldrig mer, glöm aldrig”. I Cebu City, i centrala Filippinerna, skanderade demonstranterna ”Förkasta Marcos!”. I Cagayan de Oro City, i södra Filippinerna, organiserade ungdoms- och religiösa grupper en bönemöte för att hedra minnet av de många offren för krigslagen och förena sig mot statens förtryck.

Marcos Sr. förklarade krigslagar den 21 september 1972 och begränsade offentliga sammanslutningar och offentliga möten, stängde pressen och låste kongressen. Människorättsgrupper har dokumenterat att omkring 70 000 personer har blivit utsatta för långvarigt frihetsberövande, 34 000 personer har torterats och över 3 200 personer har mördats av politiska skäl.

Den 18 september, några dagar före krigslagens 50-årsdag, talade president Ferdinand Marcos Jr. inför FN:s generalförsamling i New York, USA. Han utnyttjade också tillfället för att träffa USA:s president Joe Biden och för att tala i olika städer i USA.

Demonstranter mötte överallt Marcos, Jr. . I New York fördömde demonstranterna krigslagens övergrepp medan Marcos Jr. talade inför FN:s generalförsamling. Tre av dem arresterades, vilket ledde till fler protester och krav på att de skulle släppas. De tre släpptes så småningom.

På New Jersey Performing Arts konfronterade demonstranter Marcos Jr. om hans familjs stulna rikedomar och de nuvarande ekonomiska problemen i Filippinerna.

Ungdomsgruppen Anakbayan uppmanade den filippinska ungdomen ”att vara vaksam och fortsätta den kamp som har rasat sedan Marcos Sr:s blodiga diktatur… Vi måste bekämpa historierevisionism genom att lyfta fram sanningen och genom att fortsätta föra folkets kamp”, förklarade Anakbayan. ”Precis som unga människor gjorde valet att göra motstånd mot en förtryckarregim under Marcos Sr. måste vi nu göra samma val för att kämpa för ett Filippinerna som verkligen är fritt och demokratiskt.”

Christina Palabay, generalsekreterare för den filippinska människorättsalliansen Karapatan, sade: ”Marcos Jr. använde världsscenen för att tala om högtravande universella ideal och principer som han och hans familj vägrar att leva efter”.

Hon sade: ”Han fortsätter att rättfärdiga de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begicks under undantagstillståndet, samtidigt som han behåller de miljarder av folkets pengar som stulits av hans familj och deras kumpaner. Det är en storslagen uppvisning i hyckleri, ytterligare en handling som syftar till att avdramatisera de ohyggliga brotten av plundring, massiva brott mot de mänskliga rättigheterna och exploatering av det filippinska folket.”Den tyska ambassaden i Manila erbjöd nyligen ett internationellt perspektiv på den ström av historisk revisionism och social hjärntvätt som för närvarande plågar Filippinerna. Till minne av 50-årsminnet av president Ferdinand Marcos Sr:s utropande av krigslagar påminde tyskarna om att ”det tunga arvet från krigslagarperioden i Filippinerna och de tusentals offren, morden och de påtvingade försvinnandena är en uppmaning att på ett ansvarsfullt sätt engagera sig i och lära sig av denna mörka period för att kunna skapa en ljusare framtid”.

De citerade den filippinska nationalhjälten Dr. Jose Rizal: ”De som inte vet hur man ser tillbaka från varifrån de kom kommer aldrig att nå sitt mål” och betonade att ”att minnas och lära av det förflutna är det första steget för att se till att sådana händelser aldrig kommer att hända igen”.

Det är sant: det filippinska folket och dess revolutionära rörelse har aldrig glömt!

Vi minns tydligt hur USA-imperialismen stödde Marcos fascistiska diktatur tills den störtades av det filippinska folket 1986. Vi minns hur den försörjde den avsatta diktatorn tills hans familj återvände till Filippinerna 1991. Vi minns USA:s orubbliga stöd till Corazon C. Aquino, general Fidel Ramos, Joseph Estrada, Gloria M. Arroyo, Benigno Aquino III och Rodrigo Duterte, som i sin tur var lika repressiva, korrupta och filippinfientliga regimer. Vi är därför mycket medvetna om hur USA:s president Joe Biden välkomnade Marcos Jr. som deras nya neokoloniala marionett.

Nej, det filippinska folket har aldrig glömt och vi kommer att kämpa vidare!

Filippinernas kommunistparti återupprättades i december 1968 och Nya folkarmén bildades i mars 1969, under Marcos Sr. första presidentperiod. Ett halvt sekel senare har den filippinska revolutionära rörelsen hållit ut, expanderat över hela övärlden och vuxit sig starkare trots de mörkaste perioderna av krigslagar. Den förblir det filippinska folkets mest kraftfulla vapen när det gäller att minnas och lära av det förflutna och att skapa en väg framåt mot en ljusare framtid.

Tyskland påminde oss med rätta om att aldrig glömma är det första steget. Vi tar faktiskt nästa steg. Mitt i vår ständiga kamp mot fascism och diktatur bygger vi också upp den nya demokratiska ordningen i byarna och städerna på landsbygden. Kollektiv för jordreform, landsbygdsproduktion, miljöskydd, hälsovård, utbildning, självförsvar och allmän ordning styr samhällen i 72 av landets totalt 81 provinser.

Det filippinska folket kommer att kämpa vidare för en ljusare framtid: fri från väpnade konflikter, fascism, diktatur och nykolonialt slaveri. Och vi ser fram emot att skapa solidaritet med andra nationer på grundval av samarbete, ömsesidig hållbar utveckling och internationell fred.