Folkrörelsen röd sol skriver:

530 år har gått sedan början av den europeiska invasionen av rebellernas territorium Abya Yala, som kolonisatörerna gav namnet ”Amerika” anspelande på folkmordsmannen Américo Vespucio. Den 12 oktober 1492 började en kampanj med blod och eld med genomförande av folkmord, barbari, förtryck, fördrivande, evangelisering och underkuvande våra förfäder, de ursprungliga invånarna i dessa länder.

Med inkräktarnas ankomst skedde en våldsam förändring i vårt levnadssätt och det samhälleliga livet varvid vi påtvingades feodalism vilket reducerar hela ursprungsbefolkningen till slaveri och träldom. På vår kontinent befann sig de samhällen som etablerades vid den tiden i olika sociala stadier, en del levde fortfarande i primitiv kommunism, några mer i kommunalistiska samhällen som mycket liknade det asiatiska produktionssättet, och majoriteten hade genomgått olika stadier av slaveri med tydliga egenskaper typiska för varje kultur eller nationalitet. Allt detta slutade med bildandet av Spanien, Portugal, Frankrike och Englands nya kolonier.

Anahuacs territorium (”döpt” av kolonisatörerna till ”Nya Spanien” och nu känt som Mexiko) plundrades särskilt mycket, vilket etablerade en viktig bastion för den hatade spanska kronan. Anahuac-folken motsätte sig koloniseringen på olika sätt, i olika perioder och med olika perspektiv. I bergen, på slätterna och djungeln kallade de inhemska kolonnerna till väpnat uppror om och om igen. Tillsammans med Jacinto Canek reste vi oss i vapen; från Yangas skuldra kräver vi frihet för slavarna; senare med Morelos och Guerrero kämpande vi för den koloniala frigörelsen och republiken; med Zapata och Villa återvände vi till kamp för att försvara de revolutionära idealen.

Som ett resultat av detta motstånd finns det även idag 68 ursprungsbefolkningar fördelade över hela Anahuac-territoriet som fortsätter att försvara våra former av social organisation, våra rättigheter, seder och kulturer; Tillsammans med oss ​​har de afroättlingar också gjort motstånd och försvarat sin rätt att vara, att existera och att tillhöra.

I 530 år har ursprungsbefolkningens motståndsflaggor upprätthållits med värdighet och fasthet i Anahuac och i hela Abya Yala (som också är Vårt Amerika), och som bevis på detta har vi historiskt förkastat den 12 oktober och det falska ”mötet mellan två världar” , ”the day of the race” och så mycket nonsens som kolonisatörerna har velat införa. Den 12 oktober finns det inget att fira och det är därför vi går ut på gatorna.

Tillsammans med systerorganisationer, den 12 oktober, genomför Folkrörelsen Röd Sol protestaktioner mot den semikolonialitet vi lever i, vilket återspeglas i införandet av imperialistiska megaprojekt med fördrivande och död, militarisering och krig mot folket.

Kampen mot halvfeodalism, semikolonialitet och byråkratisk kapitalism är en oavbruten kamp som en del av programmet för den nydemokratiska, agrar- och antiimperialistiska revolutionen till socialismen.