Irans högste domare Gholam-Hossein Mohseni Ejei har uppmanat domstolarna att undvika mildhet och ”onödigt medlidande” när det gäller att åtala ”de viktigaste delarna av upploppen”, eftersom de regeringsfientliga protesterna fortsatte trots ett dödliga attacker och omfattande nedstängning av internet.

”Milda domar kommer att vara orättvisa mot allmänheten”, förklarade det hårdföra prästerskapet vid ett möte i Teheran den 13 oktober. Han rådde domarna att visa överseende med de ”mindre skyldiga” och ”bedragna” personerna genom att släppa några av dem i väntan på att de ska åta sig ett ”godtagbart beteende”.

Kommentarerna kom en efter att Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei uppmanat underrättelse- och rättsväsendet att ”agera på sina plikter” inför de pågående oroligheterna, som har drabbat Iran sedan 22-åriga Mahsa Amini dog i polisens förvar förra månaden.

Tusentals demonstranter tros ha satts i förvar under de senaste tre veckorna, och de iranska myndigheterna har bekräftat att de flesta är ungdomar.

Samtidigt fortsätter regeringens hantering av skolflickors protester att ge upphov till en hetsig debatt efter att utbildningsminister Yousef Nouri bekräftat att några av dessa elever hålls kvar på ”psykiatriska” anläggningar för att korrigera sitt beteende. Detta bekräftades den 13 oktober av talesmannen för det iranska parlamentets utbildningskommitté, Reza Hajipour, som motiverade gripandena med anklagelser om att dessa skolflickor hade etablerat kommunikation med ”utlandsbaserade fientliga medier”.

På grund av nedstängningen av internet har flödet av rapporter och videor från protesterna minskat dramatiskt, vilket ledde till att uppgifter om våldsamma demonstrationer den 12 oktober först nådde omvärlden en dag senare. Enligt Hengaw Organization for Human Rights sköts minst fyra personer ihjäl med skarp ammunition från säkerhetsstyrkor i de västra städerna Kermanshah, Sanandaj och Boukan. Videor släpptes också av arga demonstranter som misshandlar medlemmar av de hårda paramilitära Basij-styrkorna.

Medan de iranska myndigheterna har pressat och till och med arresterat kända peroner för att de har uttalat sig mot nedskärningarna, har kraven på rättvisa fortfarande ökat bland dem.

”Jag vill dö i fred, därför vill jag inte hålla tyst längre”, sade skådespelarveteranen Mohammad Omrani i ett videomeddelande på sociala medier på torsdagen. ”Ni är beväpnade, okej, och det är vi också”, sade han till det iranska etablissemanget. ”Vi är beväpnade med det hetaste vapnet, som är vårt blod”, sade han och mindes ett antal unga iranier som dödats i de pågående och tidigare protesterna mot regeringen.

Strejkande arbetare har rapporterats i flera städer i landet de senaste dagarna, särskilt i de kurdiska områdena. Men även i andra delar av Iran kommer rapporter om strejker. Mer än 1 000 arbetare vid de petrokemiska fabrikerna i Bushehr och Damavand har till exempel anslutit sig till protesterna. Enligt rapporter från RFE/RL:s Radio Farda blockerade oljearbetarna tillfartsvägar och skanderade slagord som ”Död åt diktatorn!” när de samlades den 10 oktober med en stark säkerhetsnärvaro i närheten.