En indisk tidning skriver:

”Den tidigare DU-professorn GN Saibaba frikändes i fallet med maoistiska kopplingar

Saibaba, som är rullstolsburen, sitter för närvarande i centralfängelset i NagpurAv PTI

Nagpur-avdelningen vid Bombays högsta domstol frikände i fredags den tidigare professorn vid Delhi University GN Saibaba i ett påstått fall med maoistiska kopplingar och beordrade hans omedelbara frigivning från fängelset.

Justitieråd Rohit Deo och Anil Pansare på avdelningen godkände överklagandet som lämnats in av Saibaba och ifrågasatte ett beslut från domstolen från 2017 som dömde honom och andra till livstids fängelse.

Saibaba, som är rullstolsburen på grund av ett fysiskt handikapp, är för närvarande inlåst på Nagpurs centralfängelse.

Domstolen biföll också överklaganden från fem andra dömda i målet och friade dem. En av de fem avled i väntan på att överklagandet skulle behandlas. Domstolen beslutade att de dömda omedelbart skulle släppas ur fängelset om de inte anklagas i något annat fall.

I mars 2017 dömde en domstol i Maharashtras Gadchiroli-distrikt Saibaba och andra, inklusive en journalist och en student från Jawaharlal Nehru University (JNU) för påstådda maoistiska kopplingar och för att ha ägnat sig åt aktiviteter som motsvarar att föra krig mot staten.

Domstolen har hållit Saibaba och de andra för skyldiga enligt olika bestämmelser i den stränga (förebyggande) lagen om olagliga aktiviteter (UAPA) och den indiska strafflagen.”