Ka Juanito Magbanua, talesman för Nya folkarméns Apolinario Gatmaitan Command i Negros Island dödades av Filippinernas väpnade styrkors 94:e infanteribataljonen den 10 oktober. Ka Juanito, vars riktiga namn är Romeo Nanta, led av högt blodtryck och artrit och bodde i byn Carabalan, Himamaylan City på Negros Island. Militären tillfångatog Ka Juanito och mördade honom sedan.

NPA:s Apolinario Gatmaitan-kommando klargjorde att Ka Juaning valde att stanna i byn Carabalan för att noga övervaka situationen för bondemassorna, ”medan NPA-enheten rörde sig bort från området” efter en väpnad sammandrabbning med AFP-soldater den 6 oktober. Invånarna i området rapporterade att de hörde fyra skott och att ett barn grät omkring klockan 5.45 på eftermiddagen den 10 oktober, nära det område där Ka Juaning vistades.

Brigadgeneral Inocencio Pasaporte, befälhavare för arméns 303:e infanteribrigad, hävdade dock att en väpnad sammandrabbning mellan NPA och hans soldater ägde rum den dagen i området, vilket ledde till Ka Juanings död.

Den 6 oktober införde militären en avspärrning av befolkningen i byn Carabalan efter att statliga säkerhetsstyrkor hade drabbats av förluster i ett väpnat möte med NPA. Invånarna i området tvingades evakuera sina hem. Sju lantarbetare anklagades slumpmässigt för att vara NPA-krigare, arresterades godtyckligt och torterades. De släpptes efter tre dagar när en bytjänsteman intygade att de sju var civila lantarbetare och inte NPA-medlemmar.

Den 7 oktober avfyrade AFP:s kanoner artilleripjäser och en helikopter avfyrade 50-kaliberkanoner mot områden i Himamaylan City. De träffade sockerrörsfält, skogar och floder i byn Carabalan och omkringliggande byar. Invånarna rapporterade att boskap dödats eller stulits.

Mer än 16 000 personer har fördrivits till följd av AFP:s militära aktioner och befinner sig för närvarande i provisoriska evakueringscenter. De hindras från att lämna dessa centra. Journalister nekas å andra sidan tillträde till området.

Bondealliansen Kilusang Magbubukid ng Pilipinas – Negros har begärt ekonomisk hjälp för de fördrivna samhällena.

Vi fördömer mordet på kamrat Ka Juanito!

NPA:s talesman på Negros Island Romeo Nanta alias Ka Juanito Magbanua.